"רואה שחורות" כתב ב"גלוב" על נושא תאונות הדרכים. הוא התמקד בתחום אכיפת המהירות שמובל על ידי משרד התחבורה, נגע בנושא הבטיחות הפאסיבית של הרכבים על הכבישים, ובעובדה כי המדינה לא מעודדת העלאת רכבים בטיחותיים נוספים על הכביש, והורדה של המכוניות המיושנות והמסוכנות ממנו.
זהו אינו דיון חדש ברשת הישראלית, ונושא המהירות נידון בתדירות חודשית כמעט בכל פורום העוסק בתחבורה – לא משנה באם היא דו גלגלית או מרובעת. ובכל פעם שאני קורא דיון שכזה, עולות דיעות דומות מחדש. נראה שהגולש \ הנהג הישראלי, יודע להכריז על הליקויים בתפקוד משרד התחבורה, ומתעלם מהעובדה שבסופו של דבר, הוא זה שמשתמש באותן דרכים ותשתיות לקויות, בניגוד לתנאים שהן יוצרות.
ואני אסביר: התאורה לקויה? התשתית מחורבנת? מסכים – בהחלט מסכים. המחלפים מתוכננים באופן אידיוטי וכוללים שינויי גובה ורדיוסים שאינם נדרשים? מסכים. המכוניות מסוכנות לנוהגים בהם ולאחרים סביבן? גדרות הבטיחות שלצידי הדרכים מסוכנות לרוכבי האופנועים ומענישות (!) עונש כבד את כל מי שהעז לרדת מהדרך לתוכן? אכן כן. ויש עוד עשרות דוגמאות לצער כולנו…
ועדיין – הנתונים הללו לא נסתרים מעיני הנהגים \ רוכבים. אם התשתית והראות לקויה, הכביש משובש ולא ניתן לרכוב \ לנהוג במהירות שעד כה נסענו בה, הרי סימן שהמהירות שלנו גבוהה מדי לתנאי הדרך. אין ספק שמשרד התחבורה לוקה בחוסרים רבים ואכן לא עושה את המינימום במטלות הרבות הנחות על כתפיו – אבל בסופו של דבר, זה אנחנו שם בחוץ. אלו החיים שלנו שמוטלים על כפות המאזניים, לא של פקידוני משרד בתחבורה. אלו אנו שצריכים להתמודד עם המצב בשטח, ואנחנו נכשלים בכך כל פעם מחדש. זה לא אני אמרתי – זה מופיע בחדשות המסכמות כל סופ"ש קטלני בכבישים.
לא הבנתי מדוע "רואה שחורות" בכלל נוגע ומתרכז במהירות כאילו תרומתה אכן שולית לתאונות. האין במהירות סכנה? אז נכון, משרד התחבורה מטפל בעיקר בה כי זה מה שהכי קל לטפל בו – כמה תשדירים ברדיו וטלוויזיה ויצאת מדי חובה לעוד חודשיים. ועדיין, זה לא שהמהירות אינה משחקת תפקיד בהעצמת נזקי התאונה. אפילו ד"ר משה בקר, המומחה הידוע ביותר בארץ לנושא התחבורה (שאישית, הייתי ממנה אותו כבר אתמול לשר התחבורה הבא של מדינת ישראל), מסכים שלמהירות יש קשר ישיר לחומרת התאונה, רק שלדעתו, לא צריך להבליט אותה כל כך בין הגורמים השונים לתאונות הדרכים.
פחות מ-5 אחוזים מהתאונות מוגדרות ע"י בוחני התנועה ככאלו שנגרמו בשל מהירות באופן ישיר. עם זאת, מהירות מוגזמת, מעבר לתנאי הדרך (ואני בכוונה לא נתפס למספר קסם כלשהו), הינה אחד מהגורמים המובילים לתאונה ובהחלט מזרזות את התרחשותה. מי שנוהג בחוסר ריכוז ובמהירות גבוהה ממה שתנאי הדרך מאפשרים, רוב הסיכויים שייכנס למצב של תאונה. כנ"ל אצל מי שנוהג בדרך משובשת שאינה מתוחזקת כראוי על ידי המדינה – המהירות רק תזרז את התרחשות התאונה. למישהו יש ספק בכך?
מה שאני בעצם אומר הוא, שאני מסכים עם "רואה שחורות" בכל הקשור לכשלונות המלווים את תפקוד משרד התחבורה בעשורים האחרונים, ולא משנה מי ישב בראשו. אך אנחנו, הנהגים, משתמשי הדרך ("הצרכן הסופי"), לא יכולים להתעלם מגורמים מסויימים, מינוריים ככל שיהיו, ולהוריד את האחריות מעצמנו ולהעביר אותו לאחר. בטח כשמדובר על החיים שלנו. מהירות מוגזמת, מכסחת לנו את הצורה. עד שלא נפנים זאת, ועד שלא נבין שהכל (אבל הכל!) בידיים שלנו, נמשיך לנוע במהירות מוגזמת גם כשהדרך לא מאפשרת זאת.
לקטע המלא בגלוב, כאן
לקריאה נוספת בנושא, מתוך מאמר שהוכן לח"כ אהוד רצאבי בנושא הקשר בין מהירות לתאונות דרכים, כאן
אני מעיר שהיה דיון בעניין הזה בתגובות, ומבקש להבהיר:
אני כמובן לא טוען שמהירות היא חסרת משמעות לחלוטין, ולראיה הסרטון הראשון שמראה שבתאונה חזיתית ב-90 קמ"ש הסיכוי לשרוד הוא קלוש. אני כן טוען, כמוך, שהאכיפה בנושא המהירות היא בלתי פרופורציונית לחלוטין, עד כדי חוסר אכיפה מוחלט בנושאים אחרים. תופעת לוואי של המדיניות הזו היא, שאנשים נוהגים בצורה זוועתית – לא מאותתים, לא עוצרים בעצור, חותכים ולא נותנים זכות קדימה להולכי רגל – אבל בגלל שהם נוהגים במהירות המותרת, הם מאמינים שהכל בסדר. הדבר אמור גם באמצעים בסיסיים כמו חגורת בטיחות וצמיגים. מכאן ניתן להמשיך לעניין ידוע כבר שנים רבות – איש אינו לומד נהיגה בישראל. כולם רק לומדים לעבור טסט. יש כמה בודדים שהולכים לקורסי נהיגה מתקדמים, השאר הם גברים אמיתיים שלא צריכים שילמדו אותם (או לחילופין – פשוט נוהגים במהירות המותרת, ואז כל השאר בסדר).