שריד משומר היטב מהתקופה בה עולם האופנועים צעד את צעדיו הראשונים, הגיע לישראל כשהוא נושא תחת כנפיו הענקיות סיפור מדהים מתולדות הציונות. בתזמון מעולה עם חג החנוכה 2016 שזה עתה הסתיים, מגיע ארצה אופנוע אינדיאן "מכביסט". אופנוע שחזר הביתה.
מתוך ויקיפדיה: "עם עליית הציונות בסוף המאה התשע-עשרה, דמותו של יהודה המכבי הודגשה. היותו לוחם אמיץ שנטל את גורלו בידיו, לחם בצבאות זרים ואף ניצח אותם, הייתה הדמות שרבים מהוגי הציונות חיפשו: יהודי חדש, לוחם, בריא, גברי שאינו מחכה לביאת המשיח אלא מביא בעצמו את הגאולה. לכן אימצה הציונות את חג החנוכה כחג לאומי המציג את החשמונאים (שכונו בפיהם "מכבים") כיהודים פעילים".
שיעור בהסטוריה
ב-1929 נסע יוסף יקותיאלי, אבי רעיון המכביה, לקונגרס מכבי העולמי שנערך באותה שנה בצ'כוסלבקיה. שם, נאם כי יש לפעול וליזום אולימפיאדה של יהודים על אדמת ארץ ישראל. הצעתו התקבלה והוחלט כי האירוע הראשון יתקיים בשנת 1932, במלאת 1800 שנים למרד בר כוכבא. יש לזכור כי כל תנועת מכבי החלה דרכה על פי תפיסתו של יהודה המכבי כלוחם גברי וחזק. ועל כן, היא נקראה על שמו, כחלק מהניסיון ליצור יהודי חדש על פי דגם "יהדות השרירים".
מיד עם חזרתו מהקונגרס פעל יקותיאלי במרץ להגשמת רעיון המכביה. הוא יזם שני מסעות של רוכבי אופנועים לאירופה כדי לבשר שם על קיום המכביה ולהמריץ את הספורטאים היהודים להתארגן לקראתה. המסע הראשון היה ב-1930 לאירופה. הרעיון העיקרי של יוסף יקותיאלי היה, לשגר קבוצת רוכבי אופנוע של חברי מכבי ארץ ישראל לארצות אירופה, לבשר ולגייס ספורטאים יהודיים מכול קשת ענפי הספורט.
המסע נקרא "תל אביב-אנטוורפן". במשלחת נכללו שמונה רוכבי אופנוע, תאריך היציאה היה 5 ביוני 1930 בשעה 16:00. קבוצת האופנוענים עברה בטורקיה, רומניה, פולניה, גרמניה ובלגיה. סה"כ כ-9500 קילומטרים. המסע השני, ובראשו יוסף יקותיאלי, יצא שנה אחר-כך מתל אביב ללונדון. המשלחת עברה בתשע ארצות ובעשרות ערים וזכתה להצלחה רבה.

אופנוע אינדיאן שהיה לחלק מהמשלחת
וכאן מגיע סיפורנו לאופנוע שבתמונות: זהו אופנוע אינדיאן סקאוט 101, הנחשב בעיני רבים כ"דגם האופנוע הטוב ביותר שייצרה אינדיאן האמריקאית אי פעם". האופנוע הזה ספציפית שמככב כאן, הוא משנת 1928 ושימו לב לזה: זהו אופנוע שהיה ברשות אחד ממשתתפי המשלחת הראשונה ב-1930. אשכרה עשה את הדרך מתל אביב לאירופה כדי להביא את הבשורה בדבר תחרות היהודים שתתקיים תוך שנתיים.
הכלי אותר בהולנד ונרכש חזרה לישראל כדי לעמוד לתצוגה במוזיאון מכבי, בכפר המכביה ברמת גן. כך שמדובר כאן לא רק על אופנוע נדיר מבחינת השנתון שלו, אלא שגם יש לו קשר ישיר לציונות ולסולידריות חוצת הגבולות של העם היהודי.

ייתכן ואתם זוכרים, כי ביולי 2015 יצא מסע אופנועים מתל אביב לברלין, כדי לשחזר את זוג המסעות מ-1930 ו-1931. ניתן לקרוא כאן מ"פול גז", את סיפור המסע המדובר.
אופנוע אינדיאן מכביסט – מפרט טכני
כאמור, מדובר על דגם הסקאוט 101 של אינדיאן משנת 1928. הוא מצויד במנוע וי טווין בנפח 740 סמ"ק וכשיצא מהמפעל ההספק שלו עמד על כ-18 כ"ס. בעוד הזנב הוא קשיח לחלוטין והשיכוך נעשה באמצעות קפיצי המושב בלבד, הרי שהמתלה הקדמי הוא דומה למתלה גרידר כשהשיכוך בו נעשה באמצעות קפיץ עלים יחיד. תיבת ההילוכים של האופנוע, הכוללת שלושה הילוכים בלבד, מתופעלת מידית מתכת ארוכה לצד מיכל הדלק, וההנעה הסופית היא בשרשרת. לאופנוע זוג רגליות, מלפנים ומאחור, המאפשרות להניף את הגלגל הקדמי, או האחורי (או את שניהם יחדיו) על מנת לבצע טיפולים ואחזקה על ידי הרוכב.
האופנוע ברמת שימור מצוינת ונאמר לי כי הוא מניע בקלות. עם זאת, כדי להכינו למצב תצוגה מושלם ככל האפשר, הובא האופנוע ארצה מהולנד כשהוא נתון בארגז שמור היטב על ידי USHOPS, המתמחים בארץ בתחום הייבוא האישי. האופנוע נשלח היישר מהנמל ובשיא הזהירות והחששות, אל סדנת RESTORFX שברחוב השיש 21 בנתניה, שם יבוצע לאופנוע חידוש לצביעה וכן הברקה, ניקוי ושחזור של חלקי המתכת השונים, כמובן מבלי לפגוע באופנוע עצמו. תומר גלב איש הסדנה, סיפר כי לא ישן כל הלילה לפני הגעת האופנוע, מהתרגשות לקראת העבודה על אופנוע שהוא לא רק נדיר ויקר, אלא גם נושא חשיבות היסטורית של ממש.
ולגבי כל מי שתהה למחירו של האופנוע – אף אחד לא ענה לי "כמה עלה?". אבל מגלישה באתרים שונים בחו"ל, נראה כי מחירו של אופנוע שכזה ובמצב שימור שכזה, נע סביב ה-20,000 יורו באירופה. המחיר, לא כולל כמובן הובלה ומיסוי לישראל. מה שאומר שמחירו בארץ צפוי לנוע סביב ה-180-200 אלף שקלים. אבל את ההיסטוריה העומדת מאחוריו? לא ניתן לתמחר בעד שום הון שבעולם.
האופנוע הזה אולי שייך לתנועת מכבי ולמוזיאון שלה, אבל מרגיש כאילו הוא האופנוע של כולנו.
גלרית תמונות סביב האופנוע:
ובאותו נושא
וידאו: מנוע אופנוע אינדיאן בן 80 שנים שמעולם לא היה בשימוש