אופנועים חשמליים: טכנולוגיה שמגיעה מכיוון עולם צרכני האנרגיה הקטנים, ובראשם הטלפונים הסלולארים, יכולה בקרוב מאוד להגיע ליישום בעולם הרכבים בכלל והאופנועים בפרט, ולשנות את כללי המשחק. כן, ברמה כזו שניתן יהיה להשוות בין רמת הביצועים של החשמליים למונעים בדלק.
אופנועים חשמליים הורגים את מנועי הבנזין
את עתיד האופנועים החשמליים ניתו לגזור מתוך החדשות הזורמות מעולם הרכבים. שהרי במקביל לפיתוחים הטכנולוגיים העתידיים לבוא (פירוט בהמשך), מדינת קליפורניה בארה"ב מחפשת דרך ללכת בה בעקבות הכרזתן של סין, צרפת, הולנד ואנגליה, ששמו לעצמן תאריך יעד שממנו ואילך לא יותר יצור בתוך שטחן למנועי בעירה פנימית ולא יותר יבוא לתוכן של מנועים כאלו. כל מדינה ותאריך היעד שלה. בכולן מדובר עדיין על הצעות חוק שעדיין לא אושרו (לשמחת כולנו), אבל במוקדם ובמאוחר, זה יקרה.
למי שסופק ידיו בחוסר אמון ומבט מזלזל, חשוב לציין: דור חדש של סוללות לרכבים ואופנועים חשמליים, מהסוג שיביא לכלים תחרותיים (מחיר, יעילות, שימושיות וביצועים) לשוק, יהיה בדיוק זה שידחוף את המדינות הללו, ונוספות, למהלך מגביל שכזה.
איפה זה משאיר אותנו?
הבעיה הגדולה ביותר של אופנועים חשמליים, נעוצה בטווח הנמוך שמציעה ההתפתחות הטכנולוגית שיושמה עד כה באופנועים אלו, ובזמן הטעינה הארוך. שני סעיפים שמונעים מאופנועים אלו ליישר קו עם כאלו המונעים באמצעות מנוע בעירה פנימית העושה שימוש בדלק מאובנים ("בנזין").
בניגוד לעולם הרכבים, שם יש מספיק מקום בין קורות השלדה כדי לאחסן עוד ועוד סוללות כדי להגדיל את הטווח, הרי שאופנועים מגבילים מאוד מהלך שכזה. בייחוד לאור העובדה שאופנועים אמורים להיות יחסית קלי משקל, צרים וזריזים לתפעול. בקיצור, בעבור עולם האופנועים, הטכנולוגיה הנוכחית עדיין לא "אפויה" מספיק.
אופנועים חשמליים וסוללות הליתיום
סוללות הליתיום המשמשות כיום במירב הרכבים החשמליים (והדו גלגליים), וידועות גם בשם ION-Lithium, סובלות כאמור מטעינה ממושכת וטווח קצר למדי. בנוסף, הן מתחממות מהר יחסית, ויש סיכוי לא קטן לפיצוץ לא נעים מכיוונן. הסכנה הגדולה להתפוצצות סוללות הליתיום-יון כיום נעוצה בשימוש באלקטרוליטים במצב נוזל, אשר במידה וידלוף וייצור מגע עם האוויר, הוא עשוי לגרום להתפוצצות.
בעיה נוספת עם סוללות אלו, היא שהן מיוצרות בצורה מרובעת, עם הפרדה נוחה וברורה בין נוזלי האלקטרוליטים והאלקטרודות שבפנים. כששמים אותן ברכבים, אין בעיה של מקום. אבל מתי לאחרונה ראיתם אופנוע מרובע? קשה להתאים בצורה נוחה את הסוללות הללו, למבנה הכללי של האופנועים.
הפתרון כנראה בפיתוח החדש שבדרך: סוללות במצב מוצק
סוללות מוצקות או "מצב מוצק" (Solid-State) מביאות מספר יתרונות נוספים פרט לבטיחות מוגברת. יש להן חיי מדף ארוכים יותר, כך שימשיכו לעשות עבודתן לאורך זמן מבלי לאבד הרבה מכוחן, הן ניתנות לדחיסה גבוהה יותר כך שניתן לשלב סוללות קטנות יותר ולשמור על קיבולת גבוהה או לשמור על גודל הסוללות תוך הגדלת הקיבולת, והן ניתנות לטעינה מהירה יותר. בנוסף, בזכות דרך הייצור של סוללות אלו ובזכות העובדה שכל חלקיה מוצקים הם, אין צורך במבנה המרובע כדי להפריד בין האלקטרודות לאלקטרוליטים, ואפשר לעצב את הסוללה בהתאם למבנה המגביל של האופנועים.
יצרנית המכוניות "טויוטה" הודיעה כי טכנולוגית הסוללות המוצקות תבשיל לכדי יצור רכבים סדרתיים אצלה, כבר בשנת 2020. גם "טסלה", המתמחה ברכבים חשמליים, קבעה את 2020 כשנת יעד בעבורה. ב.מ.וו מפנים גם הם מאמצים לשם, וצופים כי ב-2026 נזכה לראות רכב חשמלי עם סוללות מוצקות מתוצרתה. אפילו "דייסון", יצרנית שואבי האבק השבדית, הודיעה כי בזכות הטכנולוגיה החדשה, היא רואה לנכון להכריז כי בשנת 2020, היא תציג רכב חשמלי ראשון עבורה עם טכנולוגיה זו.
אופנועים חשמליים – היום מתקרב
עדיין אין הכרזות מתחום עולם האופנועים בעניין הסוללות המוצקות, אבל לא רחוקים הימים בהם גם היצרניות הגדולות יאמצו את הטכנולוגיה החדשה שעדיפה משמעותית על הנוכחית. ולא מדובר על כלי קונספט הזויים, כי אם אופנועים של ממש ביצור סדרתי, שיתחרו על לב הרוכבים ברחבי העולם עם ביצועים שווים, יכולות טובות ועמידה מושלמת בכל תקן יורו שתזרקו בפניהם…
בינתיים, לשמחתי, עוד אין אופנוע שכזה.
"האבולוציה הכמעט מתבקשת למנוע הבעירה הפנימית שמאבד ים של הספק בשל החום הרב שמתפזר ממנו במהלך הכנת כוחות הסוס. אולי אלו לא יהיו סוללות חשמליות שיניעו את אופנועי הדור הבא ודווקא נמצא שם תאי דלק או תאי מימן. מה שזה לא יהיה, ברור לכל שמנוע הבעירה הפנימית כבר מחשב את קיצו לאחור. זה ייקח עוד כמה מאות שנים (ומזל של כולנו שלא נזכה לראות זאת), אבל בסוף זה יקרה."
בבקשה: תקראו לי כשהוא יגיע.
ובאותו נושא:
ה-MOTOE בגרמניה: מרוץ אופנועים חשמליים ראשון באליפות
מוטוקרוס חשמלי אמריקאי בסרטון ישראלי מקורי
אופנועים חשמליים: הבשורה תגיע דווקא מכיוון המזרח הרחוק
נתפס ברשת: אופנוע חשמלי אינדונזי עטוף קרבון