ברחבי הרשת, בפייסבוק ובפורומים עולות כאלו שאלות כמעט על בסיס יומי. מדובר על אלו העוסקות בנושא רכיבה עם האופנוע בשול ולגבי מבצעי אכיפה של משטרת ישראל כנגד עבירות שכאלו. אליקו ממועדון האופנועים הישראלי, בהברות חשובות בעניין.
כתב: אליקו אלג'ם – יו"ר מועדון האופנועים הישראלי
מצאתי לנכון לרענן מספר מושגים הקשורים לרכיבה בשול. הנה כמה מושגים חשובים כדי לקיים הסבר ברור לעניין:
1. "שול", צורת היחיד של "שוליים", יש רק בצד ימין מעבר לקו הצהוב.
2. בצד שמאל יש קו הפרדה לבן רצוף ושטח זה אינו נחשב שול.
3. גודש תנועה.
4. הבנות עם משטרת ישראל.
5. תמרור מסומן על הכביש ד14 או 815 (אי תנועה) או "זברה" כפי שמכונה על ידי הרוכבים.
המלצות והסברים
ע"פ הבנות שהושגו לפני יותר מעשור עם משטרת ישראל, שוטרים לא יאכפו רכיבה על השול (רק הימני להזכירכם), בזמן גודש תנועה בלבד. אין זה אומר ששוטר מנוע לרשום לכם דוח בגין רכיבה בשול והדבר נתון לשיקול דעתו בלבד.
מה עושים כדי שלא יבוטלו ההבנות עם המשטרה?
1. רוכבים בשול הימני רק בזמן שיש גודש תנועה (פקק או עומס תנועה).
2.רוכבים במהירות של עד 40-50 קמ"ש ובכל מקרה ערוכים ומוכנים לעצירת חרום במקרה שרכב יירד לשול במפתיע. חשוב לזכור שהשול נמצא שם כדי לאפשר לרכבים לעצור בשול במקרה של תקלה ולא תוכנן כדי לאפשר לנו הרוכבים לנוע בתחומו.
מבטי כעס על נהגים שעצרו בשולים והפתיעו אותכם לא יעזרו לכם כיוון במרבית המיקרים ואם לא בכולם, תשאו בעלות נזקי הרכוש שלכם ושל הרכב שעצר בשול במקרה של תאונה שתתרחש בשול. זאת, למרות שפורסם פסק דין חריג שאינו מהווה תקדים משפטי במקרים דומים. שימו לב – אתם עלולים לצאת חייבים בדין בגין רכיבה לא בנתיב התנועה החוקי.
רכיבה עם האופנוע על זברה?
3. כשמגיעים לאזור של נתיב האטה או האצה, עוזבים את השול וחוזרים בבטחה לנתיב התנועה הרגיל. זאת לאחר שמוודאים שאין רכב שמתכוון לצאת לנתיב ההאטה במפתיע. בכל מקרה עושים זאת הרבה לפני שמגיעים או עוזבים את אזור אי התנועה (תמרור מסומן על הכביש ד14 או 815) "הזברה". מרבית הדוחות שרוכבים מקבלים הם בגין רכיבה על "הזברה" וחיתוך מסוכן של נתיב ההאטה או ההאצה לשול הימני.
4.לא רוכבים בשול הימני כשאין עומס תנועה. זאת, כיוון שהשול כאמור, אינו נתיב תנועה חוקי. לא רוכבים בשוליים גם אם קצב התנועה במהירות של 60-70 או 80 קמ"ש נראה לכם איטי מידי.
5. מערכת המשפט לא חיה טוב עם ההבנות שיש לנו עם המשטרה. כל תאונה שמתרחשת בשול מקרבת את הקץ להבנות שיש לנו עם המשטרה.
6. רכיבה עם האופנוע מעבר לקו ההפרדה הלבן והרצוף (לעיתים קו לבן כפול) בצד שמאל של נתיבי התנועה היא בגדר חציית קו הפרדה רצוף והיא בניגוד לחוק ולהבנות. זה תקף גם אם רוחב הקטע הסלול נראה לכם מספיק רחב כדי לנוע עליו.
אין זה משנה מה דעתכם ומה הרגשתכם בקשר לאכיפה במקום הזה ואתם לוקחים סיכון כפול של דוח תנועה (קנס גבוה ונקודות) והיפגעות מכלי רכב שעלול לסטות שמאלה ונהגו אינו מודע לנוכחות שלכם שם.
5. המשטרה תפקידה לאכוף. הם שם לעשות את העבודה שלהם ודעתכם עליהם ועל עבודתם אינה רלוונטית. אנחנו תפקידנו לשמור על חיינו ולקיים את הכללים, החוקים וההבנות.
תשמרו ותרעננו בכל פעם שנשאלת שאלה על רכיבה בשול (הימני).
מפתיע שכל פעם מחדש איזה חכמולוג "לא יודע" ו"מתפלא" לשון קלה על דא והא. אנחנו אוכלוסייה בעייתית. מיעוט אופנועים אל מול קטנועים. במדינת תל אביב נוהגים ורוכבים אחרת. תנאי הרכיבה במדינת תל אביב מכתיבים אופי עצבני וסיר הלחץ , מתפוצץ כל זמן קצר , מחדש.
ולעצם העניין.
המשטרה אינה נוכחת. נקודה. הלחימה בתאונות הדרכים ובגורמים הקשים לה מתנהלת בזעיר אנפין אם בכלל. אולכולוסיית הדו גלגלי מתנהגת כאילו אין מחר ולאור חוסר האכיפה , נמשיך לבלבל ולהתבלבל ולמשוך תשומת לב מיותרת מהנוהגים התקועים על כלי רכבם במדינת תל אביב.
סעו בזהירות.