חניית אופנוע: פרשנות משפטית. תתפלאו, אבל למרות שהנושא מעוגן בחוק וכביכול אמור להיות ברור, חד וחלק, הדברים הם לא תמיד שחור ולבן…
בשיתוף LAWGUIDE.CO.IL
חניית אופנוע או כל כלי רכב מנועי אחר על המדרכה אסורה ע"פ חוק מאחר והמדרכה הינה בעבור הולכי הרגל. ועדיין, כפי שניתן לראות בערים בכל רחבי הארץ, רוכבי דו גלגלי חונים על המדרכבה מפאת מחוסר ברירה. כפי שרבים מכם שמו לב, לרוב, הפקחים מעלימים עין, אך לא תמיד.
התקנה הרלוונטית בתקנות קובעת:
72.(א) לא יעצור אדם רכב, לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירנו עומד, כולו או חלק ממנו, באחד המקומות המנויים להלן, אלא לשם מניעת תאונה או לשם מילוי אחרי הוראה מהוראות תקנות אלה או אם סומן בתמרור אחרת; ואלה המקומות: סעיף 72(א)(2א) – על מדרכה, למעט במקום שהוסדר להעמדת רכב והחנייתו לפי חוק עזר שהותקן על פי סעיף 77 לפקודה ובלבד שנותר מעבר להולכי רגל; עבירות אלו הוכרזו בתוספת לצו התעבורה (להלן: "התוספת") כעבירות קנס. קרי, לצד כל עבירה שבתוספת מצוינת דרגת קנס אחת דרגת קנס "ב" – 250 ש"ח, דרגת קנס "ג" – 500 ש"ח.
בסעיף 3 לתוספת לצו התעבורה (עבירות קנס), התשס"ב-2002 – : "
למעט בנסיבות המפורטות להלן: בהעמדת שני גלגלים בלבד על המדרכה ובלבד שנותר מעבר של 130 ס"מ לפחות על המדרכה ומותרת החניה בכביש שבו הועמדו יתר גלגלי הרכב" .
סעיף זה, העוסק ב"שני גלגלים על המדרכה" (ולא משנה כמה יש לרכב החונה), מתאים מבחינתנו ולעניינו, רוכבי האופנועים.
חניית אופנוע: מותר רק אם…
מסעיפי החוק ניתן ללמוד כי ההנחיה מאשרת ומאפשרת חניית אופנוע על המדרכה ("שני גלגלים, זוכרים?) בתנאי שמשאירים מעבר של מעל ל-130 ס"מ עבור הולכי הרגל. כך שאם אין תמרור מפורש שטוען ומורה אחרת, הרי שחניית הדו גלגלי על המדרכה, היא מותרת.
אך מה המצב כאשר אותו אופנוע חונה באופן שמפריע להולכי הרגל בהיבטים אחרים, למעבר עגלת נכים, מעבר לכניסה לבתי עסק או מגורים?לא מספיק ברור
החוק במקרה זה הוא לא מספיק נהיר ומפורש, ומשאיר יותר מדי פרשנות ויישום בפועל בהתאם למדיניות האכיפה השונה בערים. מה שגורם לרבים להיות מבולבלים בעניין.
לאחרונה עיריית תל-אביב הודיעה על איסור חניית כלי רכב דו-גלגלי לחנות בשדרות העיר. בעל קטנוע שמחנה על המדרכה עשוי בסבירות רבה למצוא דו"ח חניה. (לעומת חניה על מדרכות ברחובות רגילים). לטענת גורמים בעירייה, החניה על המדרכה יוצרת הפרעה לתנועת הולכי הרגל ורוכבי האופניים.
אז איך להמנע מדו"חות?
- וודאו באם יש מקום חניה מסודר לדו-גלגלי (בתל אביב למשל, יש מיקומים כאלו לרוב). אל תתעצלו. אפשר לחנות גם במקום המרוחק 20-40 מטרים ממחוז חפצכם. רק אם חיפשתם ולא מצאתם מקום ייעודי, תחנו על המדרכה באופן שמקפיד שלא להפריע להולכי הרגל.
- חפשו וודאו באם אין תמרור מפורש האוסר על חניית דו גלגלי על המדרכה (כמו זה הקיים למשל בטיילת תל אביב לכל אורכה).
- היה וכבר חניתם על המדרכה? מומלץ להקפיד לחנות במקביל למדרכה ולא לרוחב או באלכסון.
- המנעו מלחסום את המעבר. השאירו מספיק מקום שיאפשר גם לאדם הדוחף עגלה או לנכה בכיסא גלגלים, לעבור באין מפריע.
אם קיבלתם דו"ח חניה שאינו מוצדק לדעתכם, פנו לעירייה בבקשה לבטלו. צלמו את האופנוע עם הדו"ח במקום החניה, באופן שיאפשר להוכיח כי הכלי לא גרם להפרעה להולכי הרגל ו/או לגורמים אחרים ולא חסם גישה ישירה לכניסה לבניין או לבית עסק.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד.
ובאותו עניין: טיפ: איך לחנות אופנוע נכון?
את מי תובעים עקב פגיעה בתאונת אופנוע?
אם אופנוע חונה על קצה המדרכה ואני בלי כוונה נגעתי והאופנוע נפל ונגרם נזק מי משלם את הנזק
תגובה לאברהם ברוך: אתה.
מדרכה רחבה מאוד, אופנועים רבים מחנים עליה, בצורה שגורמת לאנשים לתמרן כדי לעקוף אותם. כלומר נשאר מעבר, נשאר 130 ס"מ, לא חוסם כניסה לבית עסק. פוגע במעבר הולכי רגל או לא פוגע ?
זה לא משנה אם פוגע/לא פוגע. מה שקובע זה אם עומד בהוראות החוק או לא עומד.
כרובי, אתה מנסה להתחמק מתשובה, כתוב במאמר : "אך מה המצב כאשר אותו אופנוע חונה באופן שמפריע להולכי הרגל" אז חוזר על שאלתי, מפריע או לא מפריע ?!?!?!
לא – אני לא. אתה מחפש תשובה שתתאים סובייקטיבית למצב מסוים. בסופו של דבר, הפקח/שוטר מחליט ונותן דו"ח בהתאם.
אתה רשאי לערער על החלטתו אח"כ.