בדיקה לאופנוע Dcity

בדיקה לאופנוע לפני קניה: רגע לפני שמשלמים על בדיקת מוסך

בדיקה לאופנוע לפני קניה במוסך היא לא דבר זול, אבל שלא תעיזו לחסוך פה! מצד שני, אם יש לכם ידע בסיסי והגיון בריא – הנה כמה טיפים חשובים. גם מי שכבר מכר אופנוע או שניים בחייו, ימצא כאן בוודאי עניין

כתב: יורם לביא. פורסם במקור ב-2005

כדי לבצע בדיקה לאופנוע באופן מקצועי על ידי מוסך המתמחה בבדיקות לפני קנייה, צריך לשלם. המחיר נע כיום סביב כמה מאות ש"ח, תלוי בדגם האופנוע ונפח מנועו. זהו מחיר פעוט למדי בהתחשב בעלות התיקונים הגבוהה שעלולה להתגלות בחודשים שלאחר הקנייה עצמה, במידה ולא נעשתה בדיקה לזיהוי אותן תקלות. זו הסיבה שאני ממליץ בכל מקרה, לבצע בדיקה לאופנוע על ידי אדם מוסמך ומנוסה.

עם זאת, המאמר שלפניכם נועד לאפשר לכם ,באמצעים רגילים למדי, להחליט אם בכלל האופנוע שלפניכם שווה את הטרחה (והעלות) של בדיקה לאופנוע ע"י המוסך. שימו לב שלא כל בעלי האופנועים יסכימו לכל הבדיקות המצוינות לעיל.
והאמת? לרוב הם צודקים שכן אינכם בעלי מקצוע מנוסים. בעלי זוג ידיים שמאליות יוכלו לגרום, בחלק מהבדיקות המוצעות לפניכם, לנזק. נסו לבצע את המקסימום האפשרי, גם אם לא מדובר בכל הבדיקה כולה.

בדיקת אופנוע לפני קנייה

כמה בדיקות מאד מיידיות ופשוטות: בדקו את מספרי השלדה והמנוע לעומת הכתוב ברישיון הרכב. ימאהה, אספנות, רטרו, פרופיל, צמיג, כידון, אגזוז, טכניבמידה והוחלפה שלדה בדקו את אישורי משרד הרישוי האמורים להתלוות לרישיון הרכב במקרה שכזה. כל חריגה בין הכתוב ברישיון לבין המספרים פועל, מהווה מבחינתכם שורה של דגלים שחורים ואדומים.
במידה ומספר השלדה או המנוע מחוקים – התרחקו כמו מאש. מדובר על חלקים גנובים או שהאופנוע כולו גנוב.

בדקו את צמיגי האופנוע. הללו צריכים להיות ללא סדקים בצידו של הצמיג. במידה ויש סדקים, הדבר מעיד על יובש והצמיגים מחייבים החלפה. זה הזמן להתמקח כבר עם המוכר ולשמוע באם ובכמה הוא מוכן להוריד מהמחיר המוצהר. בדקו אם עומק חריצים תקין ובאם מידות הצמיגים הינן לפי רישיון הרכב (אחרת יכולות להיות בעיות בטסט).

הסתובבו סביב האופנוע עם מבט קפדני

חפשו שריטות, חריצים, קידוחים שנעשו באופן חובבני. חשפו אחר אזיקונים או פתרונות זמניים אחרים ששימשו לחיבורים שונים של חלקי האופנוע. רוכבים שהזניחו את המראה הכללי של האופנוע, לרוב (לא תמיד, לרוב) גם הזניחו את הטיפול במנוע ומכלולים פנימיים אחרים.
זאת ועוד, לרוב ניתן להניח שגם דרך השימוש שלהם באופנוע הייתה אגרסיבית או מזלזלת. אופנוע נקי ושמור יכול להעיד לרוב על אחזקה שוטפת ברמה דומה.

האם הבעלים ניהל רישום של הטיפולים במחברת מיוחדת או בספר האופנוע? זוהי דוגמה נוספת לפדנטיות בשמירה ואחזקת האופנוע. הדבר אינו נפוץ במיוחד בשוק הישראלי והעדר ספר שכזה אינו מעיד בהכרח על אחזקה לקויה, אבל תמיד טוב לראות שלמוכר היה "אכפת מהאופנוע".

בדיקה לאופנוע – פלסטיקה ומעטפת

בדקו את הפלסטיקים וריפוד מושב. מלבד חשיבות היותם שלמים, בדקו אם הם יושבים "טוב" אחד עם השני. הפיירינג באופנועים מורכב לרוב מכמה יחידות של פלסטיק (כמו פאזל) וחשוב מאוד שלא יהיו מצד אחד רווחים מוגזמים בין חלקי מעטפת הפלסטיק השונים ומצד שני, שלא יהיה חוסר ברווחים מינימאליים (פלסטיקים שנוגעים זה בזה "בלחץ" ואף, מכסים זה את זה).

במידה ואחד הדברים מופיע באופנוע המיועד, זהו מבחינתכם סימן לכך ששלדת הפיירינג (השלדה ducati-1299-superleggera-1התומכת במעטפת הפלסטיק החיצונית) עקומה בנקודה מסוימת. זהו סימן לנפילה של האופנוע.

פרקו את הפיירינג בעזרת הבעלים, אם הוא מוכן. כשהפיירינג מפורק, חפשו "טלאים" או ריתוכים מצידו הפנימי של הפיירינג – אלו יהיו סימנים נוספים לנפילה ולמידת הנזק שנגרם.

בדקו את השרשרת ואת גלגלי השיניים

גלגלי השיניים צריכים להיות בעלי שיניים שאינן חדות. נסו להזיז ולהרחיק את השרשרת מגלגל השיניים האחורי. זז יותר מכמה מילימטרים? הסט זקוק להחלפה. כמובן שלפני בדיקה זו, אתם חייבים לוודא כי השרשרת אינה מתוחה מדי ובעלת חופש. סובבו את הגלגל האחורי וודאו כי השרשרת מסתובבת באופן חלק לכל מהלכה וכי אין חוליות תפוסות.

מנופים, ידיות ורגליות: וודאו כי הפעולה חלקה וכי אין חופשים מיותרים. שימו דגש על חופש ברגלית ההילוכים, דבר שיכול להעיד על נזק הרסני (ויקר) בגיר. בדקות פעולה תקינה של לוח המחוונים ונוריות החווי.

שלדה ומתלים

פרקו את מיכל הדלק והמושב. חפשו סימנים לתיקוני/קילופי צבע. סדק בצבע (או בשפת העם "פיצוץ בצבע") יכול להצביע על מתכת מעוקמת כתוצאה מכיפוף שברך כלל נגרם מנפילה.
חפשו סימני חלודה, ובדקו האם היא שטחית או עמוקה כאשר גודל גרגירי החלודה יכול להצביע על עומקה. חפשו מכות בתחתית השלדה או מתחת למנוע עצמו (אלו יגרמו ע"י עלייה לא זהירה על מדרכות).

נסו להעמיד את האופנוע, ליד אופנוע מדגם דומה וחפשו על השלדה ריתוכים דומים. באופנועים שעברו דוקאטי, 916, פרופיל, כביש, אדום, רטרו, אספנות ריתוך על גבי השלדה יהיו "תפרים" נוספים שייראו "כמקוריים מייצור האופנוע" אך הם לא יופיעו על גבי אופנוע אחר (מדגם דומה).

חפשו גם חריצים על הזרוע האחורית של האופנוע בצידו של האגזוז. זרוע מצולקת חוותה מפגש שלא כדרך הטבע עם האגזוז כתוצאה מהחלקה שכללה נפילה חזקה על צד האופנוע, נפילה שגרמה לעיקום האגזוז פנימה עד כדי פגיעה בזרוע האחורית.

בדיקה לאופנוע – נזילות

בדקו נזילות במזלג: האם הבקבוקים רטובים? יתכן כי מחזיר שמן הלך לעולמו. תוך כדי לחיצה על הבלם הקדמי, נענעו את האופנוע – האם ההרגשה מהמזלג של פעולה חלקה?
לחצו על חלקו האחורי של האופנוע, האם נראה כי לבולם יש שיכוך? האם האופנוע לא חוזר מהר למצבו המקורי? (ורועש וחורק לפעמים בדרכו חזרה).

בדיקה לאופנוע – גלגלים

במידה ולאופנוע יש ג'ק אמצע, העמידו עליו את האופנוע, דבר שיניף את הגלגל הקדמי באוויר. אלא אם כן זהו אופנוע מתוצרת ב.מ.וו ואז האחורי יהיה באוויר. (במקרה שכזה, בקשו מהמוכר או מחבר שילחץ על זנב האופנוע כלפי מטה, ויניף את הקדמי לאוויר).

סובבו את הגלגל הקדמי. האם הוא ישר? האם הדיסק/ים ישר/ים? בהזדמנות זאת, נסו להעיף מבט ברפידות הבלמים אשר בתוך הקליפרים ובדקו כמה "בשר" עדיין יש עליהן.

כשהגלגל הקדמי עדיין באוויר (לא מסתובב), אחזו בשתי ידיים את המזלג ונסו להניעו קדימה ואחורה. img_3366האם יש חופש? במידה וכן, כנראה שמסבי ההיגוי ידרשו החלפה.

עוד לבדוק כשהגלגל הקדמי באוויר

האם הכידון יכול ליפול לצדדים באופן חופשי, עד העצר, לימין ולשמאל? בדיקה שנייה תהיה כשאתם מוליכים בעצמכם את הכידון ממצב ישר עד לנקודת העצר, מבלי לתת לו ליפול באופן חופשי (פעם אחת ימינה ופעם אחת שמאלה). האם בפעולה חלקה? ללא "קליקים" או מדרגות קטנות אשר מפריעות לתנועה החלקה?
במידה וכן, יכול הדבר להצביע על מסבי היגוי מהודקים מדי או גמורים. לא לזלזל בכך שכן החלפתם לרוב יקרה למדי.
בקשו מן המוכר או מחבר שאתכם, ללחוץ את פרונט האופנוע כלפי מטה (עדיין, כשהאופנוע על גבי רגלית האמצע), והניפו את הגלגל האחורי.

חזרו על הבדיקות שצוינו לגבי החלק הקדמי: בדקו האם החישוק ישר, האם הדיסק האחורי ישר, מצב רפידות הבלמים וכו'.
אחזו בשתי ידיים את הגלגל האחורי ונסו לנענע אותו ימינה- שמאלה ביחס לציר הגלגל. האם יש חופש? במידה וכן, הרי שמסבי הגלגל מחייבים החלפה. בדקו גם את מסבי/תותבי הזרוע האחורית כשהאופנוע עדיין על רגלית האמצע והגלגל האחורי באוויר: אחזו בקצה הרחוק (מהאופנוע) של הגלגל, ונסו לנענע ימינה – שמאלה (ביחס לציר האופנוע).
האם יש חופש? מסבי הזרוע גם הם לא תקינים.

בדיקה לאופנוע – מנוע

בדקו הזעות שמן בסביבת המנוע. "הזעה" היא לא נזילה של ממש אלא הצטברות של שמן מחוץ למנוע בנקודות "אסטרטגיות" בצורת של טיפות קטנות או כתמים רטובים של שמן.
העבירו אצבע כדי לוודא את הרכבו של הנוזל – אל תתביישו! האם הוא שומני? שימו לב במיוחד למכסה השסתומים(בראש המנוע), למכסה המצמד ומכסה המגנטו (שלא תמיד הינו טבול בשמן).
שימו לב בבדיקה זו לשאריות סיליקון: שאריות אלו מצביעות על שימוש לא נכון באטמים. בדקו הזעות/נזילות ממחזיר השמן של רגלית ההילוכים והקיק סטרט (במידה, כמובן, ולאופנוע אין מתנע חשמלי).

התנעה קרה – יש להתעקש על התנעה שהמנוע קר

קשיים בהתנעה יהיו בד"כ כשהמנוע קר ולא חם. בסוכנויות התיווך, המוכרים בדרך כלל יתרצו את "אי טכני, מנוע, סדנה, KTM, ק.ט.מההתנעה" של האופנוע בכך שהמנוע קר. מן הסתם, לאחר שתרכשו את האופנוע, הוא יהיה קר כל בוקר…לא?

הקשיבו למנוע העובד בסל"ד סרק. חפשו אחר עבודה חלקה וללא גמגומים לאחר חימום המנוע. האם פרק החימום היה ארוך מן המקובל בדגם זה? בדקו את מי הקירור במידה ומנוע האופנוע הוא מקורר מים. האם מפלס תקין? (בין קו המקסימום למינימום) האם צבעם עכור? האם יש סימני שמן במים? אלו יצביעו על חדירת שמן מנוע דרך נקודה מסוימת. האם נעשה שימוש בנוזל קירור תקני או במי-ברז?

בדקו שמן

שימו לב לא רק למפלס השמן (המעיד על כמות השמן במנוע) אלא גם לצבעו של השמן וריחו. האם צבעו חלק ואחיד? צבע אפרפר יעיד על כניסת מים לשמן. האם ריחו אינו שרוף? ריח של שמן שרוף יעיד על שימוש אגרסיבי במצמד האופנוע בדרך כלל.

אם האופנוע עבר את הבדיקה הבסיסית שלכם והבעלים מסכים להתפשר איתכם על המחיר לאחר הריג'טים שיעלו בבדיקה, אפשר להמשיך הלאה. קחו את האופנוע למוסך או למכונאי אשר יבצע בדיקה מקיפה ויסודית. אל תתפשרו כאן!

שיהיה בהצלחה!

ובאותו נושא:

סרטון הממחיש את חשיבות בדיקת האופנוע לפני קנייה

מחירון אופנועים, קטנועים ודו גלגלי

טיפים חשובים: איך לעבור טסט על אופנוע או קטנוע

הרצה לאופנוע

50 דרכים וטיפים שיעזרו לך להציל את עצמך ואת האופנוע

הכרובלוג בפייסבוק

תגובה אחת

  1. דוד

    איך זה הגיוני שלשרשרת בת 14 אלף ק"מ נפלה או רינג, אני צריך להחליף סט גלג"ש כל כך מוקדם? הקפדתי לשמן כל 500 ק"מ וניקוי 4 פעמים עד עכשיו

השאר תגובה