מעקות הבטיחות גדרות הבטיחות

מעקות הבטיחות קטלניים לרוכבים אבל הם לא יוחלפו

מעקות הבטיחות הקטלניים לרוכבים אמורים היו להיות מוחלפים בכבישים הבינעירוניים המסוכנים לרוכבים במהלך 10 השנים הקרובות. מהלך שתוכנן להעשות בעלות מזערית לעומת החיסכון הצפוי לקופת המדינה. דחיית אישור תקציב המדינה ל-23 בדצמבר, גרם לביטול המכרז שהספיק לפעול רק שנה אחת.

הרוכבים נהרגים בהיקפים חסרי תקדים

נכון לסוף חודש אוגוסט 2020, נהרגו 52 רוכבי דו גלגלי בתאונות דרכים. מלבד העובדה שזהו זינוק חד במספר ההרוגים בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2019 (35 הרוגים), הדבר מחריף אם זוכרים את ההשבתה הכמעט כללית שחווה המשק הישראלי בשל וירוס הקורונה במהלך מרץ-מאי השנה. הקורונה הביאה לירידה משמעותית בנפח התנועה בכבישים, ולירידה מורגשת בתאונות הדרכים של המכוניות. אבל לא בתחום הדו גלגלי. הרוכבים המשיכו להיהרג בהיקפים שלא נראו בשנים קודמות ונתוני המתים לא הפסיקו לעלות לאור ההקפאה שעבר המשק.

וכדי שלא יהיה ספק כמה המצב בעייתי: אומנם 2020 עברה את 2019 בכמות ההרוגים לתקופה, בגידול דו ספרתי באחוזים. אבל גם 2019 עצמה דיממה בעוצמות שיא לעומת 2018. בשנה שעברה נהרגו 66 רוכבים במשך השנה כולה – גידול של 50% לעומת 44 ההרוגים של 2018. וכאמור,נראה ש-2020 בדרך לשבור שיאים שליליים חדשים בנושא.

הזינוק הכואב בכמות ההרוגים, הוא מאורע חריג הדורש התייחסות מיוחדת מצד הממשלה ובעיקר מצידו של משרד התחבורה האחראי על הבטיחות בדרכים ומתוך כך, אחראי על חיי הרוכבים.

הסיבות – הרבה כשלים תכנוניים

יש הרבה סיבות לעלייה בכמות ההרוגים ולא נעסוק בכולן כעת, אבל אחד מהכשלים הבולטים הוא תחום מעקות הבטיחות.

רובם האבסולוטי של המעקות המותקנים כיום בכבישי הארץ, מותאמים למנוע מהרכב הפרטי לסטות מהכביש. אבל בהיותם בנויות לעצור רכב במשקל של טון וחצי ויותר, הם הופכים לקטלניים עבור הרוכבים. לא משנה הסיבה שבגינה איבד הרוכב את האחיזה והחליק, גם אם מדובר על תאונה עצמית, הרי שהוא "נענש" על כך בהגיעו לפגיעה למעקות הללו. אלו פוצעים, חותכים והורגים  ללא רחמים את הרוכבים באמצעות רגלי המעקה החדות כסכינים. רגליים שאמורות לעמוד בעוצמות גבוהות יותר של רכב המתנגש בגדר.

אם יתמזל מזלו של הרוכב, הרי שהפציעה תסתיים בקטיעת גפיים. במקרה הפחות טוב התלוי כולו במזל, הרוכב ייהרג.

מעקות בטיחות לא בטיחותיים

אם נבחן שוב את 2019, הרי שמתוך 66 הרוכבים שנהרגו במהלכה, כ–70% מהם נהרגו בכבישים בינעירוניים. בדיוק אלו שבהם יש להחליף את מעקות הבטיחות הלא בטיחותיים. מכיוון שעל פי נוהל פר"ת (הנחיות לבדיקת כדאיות פרויקטים תחבורתיים), עלות תאונות האופנועים נאמדת בכל שנה ביותר מ–1.2 מיליארד שקל בממוצע (ואפילו 2 מיליארד שקלים לפי נתוני דו"ח הרלב"ד לסיכום 2018), הרי שהפחתה ברוכבים שנפגעים בתאונות תחסוך למדינה כסף רב.

אז בחברת "נתיבי ישראל" מודעים כבר שנים רבות לבעיה ויודעים שהשקעה בה היא כדאית מאחר והחיסכון לקופת המדינה הוא משמעותי. בחברה הכינו תוכנית עבודה מסודרת בת 10 שנים לביצוע, שבמהלכה יוחלפו לא פחות מ-2,000 ק"מ של מעקות בטיחות בכבישים בעייתיים ומיועדים לפורענות. אלו בד"כ יהיו כבישים מפותלים, בינעירוניים, בהם סכנת ההחלקה של הרוכבים, גבוהה יותר. העלות המתוכננת של תוכנית העשור הייתה 422 מיליון שקל. סכום פעוט המתפרס לתקופה של 10 שנים וצפוי להביא לחיסכון בעלות הכספיות הנגרמות בשל איבוד חיי אדם או פציעות קשות.

הבעיה ידועה, הפתרון מוסכם, תקציב אין

עד 2019 הפעילה חברת נתיבי ישראל מכרז ייעודי להתקנת מעקות בעלות של כ–40 מיליון שקל לשנה. ניתן לראות חלק מהגדרות הללו בכבישים הפופולריים בקרב רוכבי האופנועים במרכז. אך בשל העיכוב באישור התקציב שהדיון בו נדחה בהחלטת ממשלה לסוף השנה (23.12.20) הרי שהשנה כלל לא הוחלפו מעקות הבטיחות והמכרז בוטל.

אז הבעיה ידועה ומוכרת על ידי כל הגורמים המעורבים, הפתרון עבורה ידוע, קיים, אושר ותוקצב בעבר בהתאם. התוכניות להחלפה כבר נכתבו ואף בוצעו כשהעלות היא מזערית ביחס לחיסכון בחיי אדם ובפיצויים בעבור הפציעות הקשות שגורמות מעקות הבטיחות אבל תקציב? זה אין.

***** עדכון עדכון עדכון *******

אליקו אלג'ם ממועדון האופנועים הישראלי מעדכן: לפני כחודשיים זומנו לפגישה עבודה שנתית בחברת נתיבי ישראל. בפגישות קודמות העלנו רשימת ליקויים טעוני תיקון ובין היתר טיפול מתמשך במיגון מעקות הבטיחות בעקומות מסוכנות.
בפגישה סמנכ"ל תשתיות ואחזקה עדכן אותנו שאין תקציב לטיפול במיגון לשנת 2020-2021 ובעקבות עדכון זה פנינו לשרת התחבורה בבקשה דחופה לטיפול בהקצאת משאבים כספיים ותקציב שוטף לטיפול במפגעים.
המכתב נשלח ב 08 יולי 2020 (בתמיכת הרלב"ד ונת"י ) והיום התקבלה תשובה ממשרד התחבורה על המשך תיקצוב מיגון מעקות הבטיחות במקומות בהם הוא נדרש.
אנו נמשיך לעקוב מול חברת נתיבי ישראל על הביצוע בשטח ולכם הרוכבים נזכיר שתוספת המיגון נועדה למזער פגיעות חמורות ברוכב שפוגש את המעקה,אבל אינה תחליף להתאמת הרכיבה לתנאי הכביש ובמיוחד בעקומות בהן נדרשת האטה.
ברצוני להודות לעו"ד עמית ברגמן,לבני מר ועו"ד ליאור לוגסי על פעילותם למען בטיחות הרוכבים."

הסבר על הסכנה שבמעקות הבטיחות בוידאו

הסרטון הבא הוכן ב-2012 על ידי מישל דור וגידי פרדר עבור Ynet לפני ההכרה בפתרון הגדרות הייעודיות להצלת חיי רוכבי אופנועים ולפני התוכנית המדוברת להחלפת המעקות. הוא מסביר היטב את הבעייתיות במעקות הבטיחות הרגילות.

ובאותו נושא

יו"ר מועדון האופנועים: ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים לא עושים כלום נגד המצב

אנחנו השקופים

אין לנו סיכוי לברוח ממנה: הסטטיסטיקה ואנחנו

ואיפה אין גדרות בכלל? במסלול

חיי הרוכבים? הכל בידי הליך תיעדוף התקציבים של חברת נתיבי ישראל

תגובה אחת

  1. RoyK

    מעניין, תוכל לפרט איך מחושבת העלות של תאונות הואופנועים (1.2 מיליארד)?

השאר תגובה