בערך פעם בשנה, הדיון הזה מתעורר בפורומים הדו גלגליים: כן או לא לרכב עם אורות גבוהים? ובשעות היום? והערב?
הסיבות מדוע לעשות כך, רבות ומגוונות ורובן בד"כ נעות סביב אותה מנטרה: "רק ככה יראו אותנו, רק כך נרתיע, רק כך נקפיא אותם לאותה שנייה בודדת בה אנו לא רוצים שהנהגים יסטו מנתיב נסיעתם…" ועוד ווריאציות שונות ומשונות.
אני חושב אחרת לגבי רכיבה עם אור גבוה. זה למה:
ברכיבה עם אור גבוה, הרוכב מקשה על נהג הרכב להעריך את המרחק שלהם זה מזה.
וההסבר: העין האנושית משתמשת בנתון חזית הרכב שמלפנים כדי להעריך מרחק ומהירות. מאחר ובאופנוע מדובר על מימד צר ומאוד מינימליסטי לעומת רכב, העין מתקשה להעריך את המרחק של האופנוע המתקרב, או את מהירות התקדמותו. נכון – בזוית מסוימת יכולה העין לקלוט את צדודית האופנוע, ואז ההצלבה של החזית עם צד הכלי, נותנת לנהג סוג של פורפורציה לגבי התקדמות הכלי. אך המקרה נדיר, בטח ובטח אם הנהג לא "מחפש" את האופנוע.
אור גבוה, באור יום כמובן, מקשה על עיני הנהג להינעל ולזהות את חזית האופנוע המתקדם לעברו. למעשה, אם תצפו באופנוע המתקרב אליכם במהירות עם אור גבוה, הרי שגם במרחק של 700 מטרים וגם במרחק של 400 מטרים, הוא ייראה כמתקדם לאט מאוד. רק כשהוא יהיה קרוב מאוד אליכם, בטח ובטח כששומעים את האגזוזים ורואים מעט מצידי האופנוע, תבינו כמה מהר הוא נע.
אמרו לא לרכיבה עם אור גבוה
עזרו לנהגים להעריך נכון ככל האפשר את התקדמותכם לעברם. שימרו לכם את האופצייה להבהוב.
והכי חשוב: צמצמו ככל האפשר את הסיכוי לתאונה הקלאסית ביותר בהתנגשות רכב-אופנוע: "נהג רואה אופנוע מתקרב – חושב שיספיק לעבור – אופנוע מחבר בין החלון של הנהג לחלון הנוסע שלצידו".
אגב, שימוש באור גבוה שלא לצורך באור יום (שלא לדבר על שעות החשיכה), מהווה לדעתי סוג של אלימות (!) כלפי שאר משתמשי הכביש. זה מעצבן, גם את מי שלא מאיים על רוכב האופנוע, ומפריע לנהגים בפעולת הנהיגה.
ובאותו עניין: ארבעה דברים שלא ידעת על רכיבת אופנוע
אני מסכים… האור שלי חזק גם ככה,
ואור גבוה בהחלט יכול להציק.