רוכבת מוטוקרוס

רוכבת מוטוקרוס בת 15 מזימבבואה בחסות האו"ם

סיפורה של רוכבת מוטוקרוס שהפכה לספורטאית כה בולטת בזימבבואה, ארץ הולדתה, עד שזכתה לחסות רשמית של ארגון האומות המאוחדות (או"ם) כדי להיות לשגרירה העושה יחסי ציבור ליכולות של נשים להעיז, להצליח ולנצח.

3 כתבות קצרות בערוצי היו טיוב של אליפות העולם במוטוקרוס (MXGPTV), בערוץ  Africa News ובערוץ אל ג'אזירה (כן, כן. אותו האחד), חושפות את סיפורה של טניה מוזינדה, כיום בת 15.

להיות רוכבת מוטוקרוס במדינה ענייה במיוחד

טניה החלה לרכוב בגיל 5 והתפרסמה בסצינת המוטוקרוס האנגלית כשהתחרתה  בגיל 13 בזוג מרוצים ובשניהם סיימה על הפודיום. המרוץ הראשון היה במסגרת  סבב של ה-MX Master לרוכבים צעירים, שם סיימה במקום השלישי ובכך היתה לרוכבת הראשונה אי פעם שסיימה במסגרת זו על הפודיום. במרוץ מוטוקרוס נוסף שנערך באנגליה במסגרת מקצה לרוכבות בלבד, סיימה שוב במקום השלישי.

הצלחתה של טניה בתחום חריגה במיוחד בשל המצב הכלכלי במדינתה. הכלכלה של זימבבואה עד לפני כ-15 שנים, נחשבה לכלכלה המתכווצת במהירות הגדולה ביותר בעולם. כש-75% מתושבי המדינה חיים מתחת לקו העוני ותוחלת החיים בה נעה סביב ה-40 שנים בלבד.

הדולר הזימבבואי סבל מאינפלציה קיצונית בעשור הקודם עד שהוא בוטל לחלוטין ב-2009 כשהתושבים פשוט הפסיקו להשתמש בו בשל חוסר הרלוונטיות שלו – בשיאו, 100 מיליארד דולר זימבבואי היו שווים דולר אמריקאי אחד. כיום משתמשים באופן רשמי במדינה, במטבע זר בלבד.

סמל לעוצמה נשית

לפיכך, סיפורה של טניה, שזכתה ב-2015 בתואר "ספורטאית השנה" במדינתה, הוא יוצא דופן בכל קנה מידה. היא הצליחה להתבלט כספורטאית בתחום שנחשב לאיזוטרי באפריקה בכלל ובזימבבואה בפרט, והדבר מודגש ביתר שאת בזכות גילה הצעיר. טניה הפכה לסמל של ממש בארצה, כשהיא מראה שאיפות בינלאומיות להישגיות שלה, גם מחוץ לעולם המרוצים. "אני חושבת שאעניק השראה לנערות מכל העולם. אני רוצה להראות לאנשים שאי אפשר לבלות את החיים בפחד"

טניה, בליווי הוריה וסטפי באו (אלופת העולם במוטוקרוס נשים בעברה), הפכה בזימבבואה לסמל עולם המוטוקרוס המקומי, ומחוץ למדינתה אף פרצה את גבולות הספורט והפכה לסמל של כוח נשי, אפריקאי, צעיר שפורץ מוסכמות. באופן חריג במיוחד מונתה, כשהיא בת 9 בלבד לשגרירת כבוד של האו"ם ל-"מגדר, נוער וספורט".

האיחוד האירופי מצידו, אף מינה אותה ל-"שגרירה לביטחון תזונתי" והעניק לה חסות מלאה, יחד עם נציגי KTM במדינתה, כדי לרכוש עבורה אופנוע.

תורמת מכספה

בחודש שעבר (יולי 2019), היא תרמה מכספה לבית ספר יסודי במדינתה כדי לממן דמי לימוד ל-40 בנות שידם של הוריהן, לא משגת לרכוש עבורם חינוך בסיסי. היא צוטטה לעיתונות המקומית כשהיא אומרת "החלום שלי הוא לשלוח ללימודים 500 ילדים מכל עשרת המחוזות במדינה עד סוף 2020. יש לי תקווה שהחלום הזה שלי, אפשרי".

סרטוני הכתבות

הכתבה מלפני שנתיים עליה, ב-MXGPTV

הכתבה באל ג'זירה (מלפני כשלוש שנים)

הכתבה בערוץ Africa News (מלפני כשלוש שנים)

קישורים שקשורים:

לדף הפייסבוק של טניה

לאתרה הרשמי

סיפורי רוכבות אופנועים

נשים: כל אחת יכולה לרכוב על אופנוע

שיעור בהיסטוריה מימי אופנועי המוטוקרוס הראשונים (וידאו)

 

תגובה אחת

  1. Amos Baram

    מקסים. כיף לקרוא על נושאים רלוונטיים מחוץ לביצה שלנו. פעם חשבתי שאנחנו זה העולם 😂

השאר תגובה