שרשרת האופנוע

טיפ: איך יודעים אם שרשרת האופנוע סיימה את חייה?

איך תוכל לדעת אם שרשרת האופנוע הגיעה לסוף דרכה? האם יש דרך מדוייקת לחשב זאת? התשובה היא – בהחלט כן! שחר כהן עושה סדר בדברים באור מדויק ומתמטי. זהו שיעור קצרצר בהמשך למדריך "שרשרת לאופנוע: כל שרצית לדעת" ו-מה אומרים המספרים של שרשראות האופנוע?

כתב: שחר כהן

אז מתי באמת שרשרת מסיימת את חייה? נשים לרגע בצד את המקרים המוכרים והברורים לעין, כמו חוליות תפוסות ולא חופשיות או שרשרת חלודה לגמרי או שרשרת שיש בה פגם ברור לעין כמו חוליה עקומה או פצועה וכן הלאה. נניח שהשרשרת נקייה ומשומנת ונניח שכל החוליות חופשיות לתנועה – איך מזהים במצב כזה האם השרשרת תקינה או שמא היא כבר סיימה את אורך חייה ודורשת החלפה?

המלצה שנותנים מספר יצרנים מדברת על סיום אורך חייה של השרשרת כאשר זו מתארכת באחוז אחד. מאחר והשרשרת מורכבת על האופנוע אין ביכולתנו למדוד את אורך השרשרת כולה. לשמחתנו, גם אין ממש צורך.

בכדי לקבוע את מצבה של השרשרת מספיק למדוד שינוי התארכות על מספר מצומצם יחסית של חוליות, כאשר 20 חוליות אמורות בהחלט להספיק. בנקודה זו נדגיש ש- 20 הוא מספר שרירותי ובמדריכים אחרים תוכלו להיתקל גם במספרים כמו 16 וכן הלאה – אז נבין שהמספר הנ"ל לא מחייב/ רק צריך לזכור שככל שנמדוד מספר קטן יותר של חוליות כך התוצאה שנקבל תהיה פחות מדויקת/ וככל שנמדוד מספר גבוה יותר של חוליות כך המדידה הופכת למסורבלת יותר ופחות פרקטית בפועל.

חישוב אורך שרשרת האופנוע

לצורך חישוב התארכות ראשית אנו צריכים לחשב מהו אורכן הנומינלי של 20 חוליות של השרשרת. בכדי לחשב זאת עלינו להיעזר ולהשתמש בערך פסיעת השרשרת, עליו למדנו קודם. ניקח כדוגמא שוב שרשרת במידה 525, שכאמור בעלת פסיעה של 5/8 [אינץ'], ונמצא כי אורכן הנומינלי של 20 חוליות (ולאחר מעבר למ"מ) הוא:

20[links]×5/8[in]×25.4[mm]/1[in] =317.5[mm]

*כמובן שאם מודדים מספר חוליות שונה מ-20 או שרשרת בפסיעה שונה, פשוט ניתן להחליף את הערכים המתאימים בנוסחה, ולקבל את האורך המינימלי עבור המקרה הפרטי שלכם.
לאחר שמצאנו את אורכן הנומינלי של 20 החוליות נותר רק לחשב את האורך המירבי המותר לאחר התארכות השרשרת באחוז אחד. נמצא כי אורכן המירבי ל- 20 חוליות שרשרת הוא:

317.5[mm]+(0.01×317.5[mm])≅320.7[mm]

כלומר, קבלנו שהאורך המירבי המותר ל- 20 חוליות שרשרת מסוג 525 (או כל שרשרת בפסיעה 5/8 לצורך העניין) הוא 320.7 מ"מ. את המדידה בפועל, על השרשרת באופנוע שלנו, נבצע כשאנו מותחים מעט את השרשרת ולא כאשר היא רפויה. ניתן להיעזר בחבר שיימתח את השרשרת בזמן שאנו מודדים בנחת (הפעלת כח עם היד אמור להספיק).

באם השרשרת מפורקת ולא על הכלי ניתן לבצע זאת על שולחן כאשר תולים על משקל על השרשרת לצורך המתיחה. בנוסף, מומלץ לבצע את המדידה על מספר מקטעים שונים בשרשרת ולחפש את המקטע הבעייתי ביותר. מספיק למצוא מקטע אחד סורר שחורג מהמידות בכדי לקבוע שההתארכות עברה את הגבול העליון המומלץ.

זה גם המקום להדגיש שאת המדידות חובה לבצע אך ורק כאשר המנוע דומם והכלי מאובטח ומושען על רגלית צד או על ג'ק אמצע, במידה וקיים כזה.

אין צורך להיות היסטריים

חשוב להדגיש אין צורך להיות "היסטריים" לגבי המידה הזו, אבל היא בהחלט משמשת כסממן טוב לסוף אורך החיים. יצא שמדדתם התארכות ממש על הגבול או אפילו עברתם בכמה עשיריות המ"מ? לא סוף העולם. בשימושים נורמטיביים רוב הסיכויים שהשרשרת לא תיכשל לכם ממש בימים הקרובים, אבל זהו כנראה הזמן הנכון להזמין כבר שרשרת חדשה.

אבל עד שזו תגיע אין צורך להגזים ולהשבית כלי. במקרה בו כבר קבלתם התארכות שכבר חורגת בכמה מ"מ ו/או במקרה שאתם רוכבים ספורטיבי (או חובבי "ווילי" מושבעים) מומלץ להחליף מיידית שרשרת ולא לקחת את הסיכון המיותר. שרשרת שנכשלת (נקרעת) באמצע רכיבה עלולה להצליף בבלוק המנוע, לסדוק אותו ולגרום לנזק הרסני או אף גרוע יותר – להיתפס בין ציר הגלגל האחורי לזרוע, לנעול גלגל ולגרום לתאונה קשה ביותר.

מותחים, ושוב מותחים

סממן נוסף שיעזור לכם לזהות שהשרשרת סיימה את חייה הוא מצב בו מותחים את השרשרת אך לאחר כמה מאות ק"מ של רכיבה היא חוזרת להיות רפויה וחוזר חלילה. המצב הזה כשלעצמו, בו השרשרת נמתחת וממשיכה להימתח עוד, אמור להדליק נורת אזהרה לבעל הכלי על כך שהשרשרת סיימה את חייה.

כאן זהו בדיוק המקום להוציא את מכשירי המדידה ולאמת שאכן התארכות השרשרת חריגה ושאכן דרושה החלפה. שרשרת שחוקה שסיימה את חייה בדרך כלל גם מעידה על גלגלי שיניים שחוקים בהתאמה. מומלץ להחליף גם אותם "על הדרך" ולהנות מסט חדש ולא להרכיב שרשרת חדשה על גלגלי שיניים שחוקים לגמרי.

ובאותו נושא:

טיפ: שרשרת לאופנוע – כל שרצית לדעת

טיפ: מה אומרים המספרים של שרשראות האופנוע?

הכרובלוג בפייסבוק 

השאר תגובה