אתם אולי נהנים לעקוב אחרי אליפות העולם במרוצי אופנועים, אבל הדור הצעיר מתעניין בתחום המרוצים, פחות ופחות. הפתרון? מפיקות אליפויות העולם מגייסות לשורותיהן גיימרים ומקימות מחלקות מרוצי סימולטורים המתמחות בעולם הגיימינג. נשמע תלוש מהמציאות? זה קרוב יותר ממה שחשבתם!
כחובב משחקי פלייסטיישן, החלטתי לפני מס' חודשים על רכישת משחק ה-MotoGP 2017 לאוסף המשחקים הגדל והולך אצלי בבית. במסגרת הבדיקות הפרטיות שאני מבצע לקראת רכישה, בעיקר ביו-טיוב בצפייה בשחקנים אחרים משחקים במשחק (Game Play), אני גם קורא ביקורות באתרי גיימינג נחשבים ועוד.
שיטוט בגוגל הביא אותי לכתבה באתר "הגארדיאן" העוסק, בין השאר, במשחק זה ובקשר שלו עם עולם המרוצים האמיתי. גיליתי שהאתר "MotoGP e-sport championship" מחזיק מאחוריו סיפור לא קטן. דורנה, האחראית על אליפות העולם, שולחת ידיה באופן מוצהר בגיימינג, לא רק מתוך רצון להרוויח יותר כסף מהחסות בעניין, אלא כי היא רואה מה קורה בעולם הפורמולה 1 וחושבת על "היום שאחרי". היום שבו המשחקים האלקטרוניים יעניינו יותר את הקהל מאשר המרוצים האמיתיים. חושבים שזה לא יקרה? חכו כמה שנים. הידעתם שעולם הגיימינג יהפוך להיות ענף ספורט לכל דבר במשחקי אסיה 2022? עם מנצחים, מדליות וכו'?
זה לא שוולנטינו רוסי העתידי בעוד 50 שנים יחזיק בקר אלחוטי כשיעלה למרוץ מול שאר מתחרים על מסך טלויזיה ענק, אבל בהחלט יש מצב שקבוצת ה-VR46 שלו לטיפוח צעירים, תחזיק גם מחלקת אלופים לעתיד בתחום הגיימינג. ע"פ ההערכות, זה בהחלט יכול לקרות ששני התחומים יתקיימו במקביל ויזכו להכרה כ-מ-ע-ט דומה. להלן עיקרי הדברים ובאופן כללי, מאותה הכתבה בעיתון הבריטי.
הגיימינג כספורט של ממש
מאוד קל לזלזל בתחום הספורט האלקטרוני ולהתייחס אליו כתחום של גברים ילדותיים, חנונים או נערים מתבגרים שיש להם יותר מדי זמן מסך, שומן עודף וחצ'קונים. אבל האמת היא, שמי שחושב כך, פשוט לא יודע מה קורה היום ומראה חשיבה מיושנת ודי תמימה. הנה דוגמאות ראשוניות לקשר ההולך ונבנה בין תחום הגיימינג ועולם המרוצים.
האם ידעתם שהערוץ הכי רווחי ביו טיוב, הוא של גיימר? PewdiePie השבדי, שנכון לכתיבת שורות אלו יש לו 57 מיליון מנויים, מרוויח על פי ההערכות כ-9 מיליון דולרים בשנה בזכות העוקבים שלו. זהו הערוץ הנצפה ביותר באתר (מעל 16 מיליארד צפיות בסרטונים) ובעל כמות המנויים הגדולה ביותר.
הגיימינג באקדמיה
אוניברסיטת סטאפורדשייר הודיעה באחרונה כי בספטמבר 2018 תשיק את מסלול הלימודים הראשון בבריטניה לתואר ראשון בספורט אלקטרוני ועולם הגיימינג. הנתונים הסטטיסטיים מראים שלגיימינג מקצועני יש בסיס אוהדים שתופח משנה לשנה וקהל מכל העולם שעוקב אחרי המתרחש בתחום וגודלו נאמד ב-400 מיליון איש. אומנם מגמה זו אינה בהכרח מובלת על ידי תחום המרוצים המוטוריים שכן מרבית המשחקים מבוססים על אלו המתמקדים באסטרטגיה או משחקי כדור סטייל Fifa או NBA. אבל מאחר ומדובר כאן על שוק המגלגל מיליארדים והפוטנציאל בו הוא ענק, כולם רוצים לשלוח אליו ידיים. לא משנה אם מדובר על תחום ה-MotoGP או תחום הפורמולה 1.
עולם הגיימניג, עולם האופנועים וקונסולות טלוויזיה
בחודש מרץ השנה (2017) הודיעה דורנה כי תשיק אליפות בין שחקני הפלייסטיישן שירכשו את המשחק MotoGP 2017. מבחינתם, מדובר על פרויקט רב שנתי שמטרתו אחת: להיות לאליפות המרוצים החשובה תחום הספורט האלקטרוני. במקביל, מרוץ האנדורנס בצרפת למכוניות " 24 השעות – לה מאנס", אירח במסגרת סבב של אליפות העולם שנערך בו השנה את "גמר עונת מרוצי הסיבולת השלישית ב-Xbox.
דן גרינוולט, מנהל ב-Forza Games המייצרת את המשחק הרשמי של האליפות הסיבולת היוקרתית לאופנועים ב-Xbox, אמר "אנחנו בעצם ממציאים סוג חדש של ספורט מוטורי. כזה שפונה אל הקהל החדש והצעיר. אנחנו לא מנסים לחקות את הספורט המוטורי של היום ולא מנסים להחליף אותו. רק לקחת את הרלוונטיות, האותנטיות והפיזיות של עולם הספורט המוטורי האמיתי ולערבב אותו עם הנגישות, האסטרטגיה והאינטראקטיביות של עולם הגיימינג.
מקלארן מודיעים על הקמת קבוצת מרוצי סימולטורים
ונושא הספורט האלקטרוני והגיימינג לא מוגבל כמובן רק לתחום מרוצי האופנועים: בחודש מאי השנה (2017) הודיעה גם מקלארן על תוכנית חדשה למציאת הגיימר המהיר ביותר בעולם. ע"פ קבוצת המרוצים המצליחה בפורמולה 1, תהיה זו תחרות שנתית שבה נהגים-גיימרים שהתמקצעו במשחקי קונסולות של הענפים המוטורים, יתחרו על משרה חדשה בקבוצה הבריטית: נהג הסימולטורים שלה. כן, יש דבר שכזה!
מנכ"ל קבוצת הפורמולה 1 של היצרנית, זאק בראון, אמר כי קהל הפורמולה 1 מתבגר והולך וזו הדרך שבו אנו מבקשים ללכוד את הדור הצעיר. רק כך הדור הזה יגדל וילמד על הענף הכה מלהיב שלנו. עוד הבהיר בראון כי ספורט אלקטרוני יהיה בעתיד חלק איטנגרלי בפעילות קבוצת המרוצים שהיא מהמצליחות בפורמולה 1. מקלארן רוצה להיות חלוצה בתחום שכפי שהיא רואה אותו, יהיה בעתיד חלק מ"התפריט" שמציעה כל קבוצת מרוצים. זהו לא רק חלק ממהלך שיווקי, כי אם בעל משקל בעניין תחום הספורט האלקטרוני.
ובכל זאת, מקלארן לא היית הראשונה עם הרעיון: בשנת 2011 זכה יאן מרדנבורו בתחרות שערכה ה-"אקדמיה של פלייסטיישן". חלק מהפרס שלו ניתן בחסות "ניסאן" והוא כלל הזדמנות להשתלב בעולם הנהיגה האמיתי ברכבי המרוץ של היצרנית היפנית. זו הייתה הצלחה די גדולה מבחינת החשיפה של התחום והעניין של הקהל בו, והגיימר הבריטי הפך לנהג שהשתתף בפועל במרוצים שנערכו באירופה ברכבי ניסאן. כיום הוא נהג עבור ניסאן בסדרת ה-Super GT המתקיימת ביפן.
לסרטון הכתבה:
לאתר ה-e-Sport הרשמי של אליפות המוטו ג'יפי: MotoGP e-sport championship
תמונות האופנועים בדף זה הינן כולן מתוך MotoGP 2017 (צילומי מסך מתוך המשחק עצמו)
ובאותו עניין:
על הקשר בין רכיבת מירוצים למשחקי וידאו