רכיבת מרוצים, בטח ובטח ברמה הגבוהה של אליפות העולם, לא יכולה להסתפק בזמן המסלול המוגבל שניתן לרוכבים לפני יום המרוץ עצמו. הרוכב חייב להכיר את המסלול היטב, ברמה שבה הוא מזהה את נקודות הבלימה, ההיגוי ונקודות היציאה מהפניות, אבל לא רק. גם זיהוי נקודות בעייתיות כמו באמפים באספלט (שגורמים לזעזוע למתלים) או נקודות אחיזה בעייתיות יותר. אבל הזמן הניתן לרוכבים לצורכי אימונים אישיים וכיוון האופנוע, הוא מוגבל במיוחד ומדוד. לא מספיק בשביל מקצי הדירוג ובטח לא בשביל לפתח קצב ראוי כדי להיקרא "רכיבת מירוצים".
אז מה עושים?
אחת מהדרכים להתמודד עם העניין, היא ללכת על המסלול. את כולו. לכל אורכו ולרוחבו. ואחרי שעושים זאת פעם אחת, עושים זאת בהזדמנויות הבאות שוב – עם אופניים. כל מה שנדרש כדי להגיע להכרות אינטימית ככל האפשר עם התוואי. הדבר אגב לא שונה בין מרוצי אספלט ומרוצי שטח – כל רוכב שמכבד עצמו יבדוק את המסלול מקרוב טרום המרוץ עצמו.
שיטה נוספת שרואים אותה רבות בצילומי וידאו שנעשים באזורי הפיטס לצידי המסלולים, היא בה הרוכב משחזר את המסלול בראשו. מדמיין עצמו על המסלול מבצע רכיבת מירוצים. הצלחה בשחזור תיחשב באם התזמון של מלאכת השחזור בראשו של הרוכב, יהיה שווה, פחות או יותר, לזמן הקפה ממוצע שלו ברכיבה בפועל. אם יצליח לתאר בראשו את הפעולות שהוא צריך לבצע על המסלול בדיוק נמרץ לקצב שבו הן מתרחשות כשהוא רוכב בפועל, סימן שהוא זוכר אותו היטב.
רכיבת מירוצים בסימולטור
ב-2017 עלה כאן באתר סרטון של הרוכב פיליפ אוטל הגרמני, מקטגורית ה-Moto3, המתאר את שלב השחזור של מסלול סאקסנרינג. שימו לב לקטעים שבו הרוכב מזכיר לעצמו להרפות שרירים ביד החיצונית לפנייה ומזכיר לעצמו בישורות שהוא פשוט צריך… לנשום. לסרטון, הקליקו כאן.
בסרטון הבא תוכלו לראות את מארק מרקז, אלוף העולם המכהן בקטגורית מרוצי ה-MotoGP, כשהוא "רוכב" את דמותו שלו, בקונסולת פלייסטיישן עם המשחק MotoGP 2018. זהו לא סוד שהרוכבים משתמשים בסימולטור הנ"ל, טרום המרוץ, כדי להגיע לרמת הכרות גבוהה עם המסלול ולהיזכר בנקודות החשובות שהוא מגלם בחובו. לפיכך, רמת השליטה וההכרות עם מסלול עליו הוא רוכב רק סופ"ש אחד פעם בשנה, לא מפתיעה – אבל מרתקת.
ובאותו עניין: על הקשר בין עולם מרוצי האופנועים לעולם הגיימינג