תקנות הרישוי

תקנות הרישוי החדשות לרישיונות נהיגה ורכיבה על אופנועים

תקנות הרישוי החדשות, זכו החודש (יוני 2006) לחשיפה מוגברת בערוצי מוטומדיה. שמה שמשך את תשומת ליבי, היה הטון הביקורתי והמעט כעוס בטורו של גיא בן ברק (להלן – הגב"ב) שהופיע בגרסה המודפסת. הביקורת של גב"ב, המופיעה גם בגרסת הרשת המעודנת יותר של הטור, יוצאת כנגד "השינוי המלאכותי", שנוצר "בבת אחת" ובכך בעצם "ייצור עיוותים בטווח הקצר".

כמו מסטיק

נו? אז מה? חייבים להתחיל מהיכן שהוא. מה עדיף? למתוח את זה כמו מסטיק על כמה וכמה שנים עד שלכולם יהיה נוח המעבר והשינוי?. כמובן שלא – חייבים לחתוך אחת ולתמיד. בדיוק כמו העיוות שנוצר בסוף שנות ה-80 כששונתה מתכונת הרישוי ונוצרה מגבלת ה-500 סמ"ק (וכך זכו, באופן מעוות, רוכבי טוסטוסים לרישיון בלתי מוגבל). ובדיוק כמו העיוות שנוצר בעת הקמת המדינה, כשניתן רישיון נהיגה לכל מי שכבר נהג קודם לכן.

 השינוי יורגש בדיוק לשנתיים-שלוש הקרובות. אח"כ הפורמט החדש יהיה טבעי לחלוטין ושקוף למצטרפים החדשים לעולם הדו גלגלי. וזו, גבירותיי ורבותיי, הבשורה האמיתית עבורנו הטמונה בתקנות הרישוי החדשות (עברונו = אזרחים בעלי רישיון דו"ג כבר עכשיו).

תקנות הרישוי הקודמות היו הזויות

תראו מה יש לנו היום להציע עבור נהגים בוגרים שחושבים על התחום הדו גלגלי, או עבור רוכבים בני 18 ומעלה, שמעוניינים להתעמק בתחום:

קטגוריה הזויה המוגבלת ל-500 הסמ"ק, שהפכה כלים מיושנים, משעממים ודי חזקים למבוקשים ביותר בשוק. קטנועי 50 סמ"ק חלושים, ללא אופציה בינעירונית, המהווים את האופציה היחידה עבור מי שרוצה ברישיון מינימאלי. אפשרות רכיבה על אופנוע ספורט בנפח בלתי מוגבל, כבר בגיל 21… ויש עוד עיוותים שאין טעם (ולי אין חשק) להתעמק בהם כעת.

 גם בשיטה החדשה יש כמה פאקים שדורשים התייחסות (כמו לשל – הצורך במדרגת כ"ס נוספת בין 33 כ"ס לבין הרישיון הבלתי מוגבל, לדעתי כמובן). אבל היתרונות בשיטה החדשה לעולם הדו גלגלי המקומי, בולטות לאין שעור:

 * הערת ביניים חשובה – חלק מהשינויים המתוארים לעיל, לא מופיעים בסקירה של מוטובייק.

 נהג רכב המעוניין בפתרון דו גלגלי לעומסים העירוניים, יוכל לרכב על קטנוע 125 סמ"ק לאחר שיעבור מבחן שליטה בלבד (קודם הוא היה מוגבל ל-50 סמ"ק בלבד). קטנועי ה-125 בני ימינו, מסוגלים כבר לצלוח אתגרים משמעותיים, ובעלי "תחת של ברזל" יגלו שאפילו חיתוך של גוש דן ברכיבה אחת, הופך לאפשרי.

קטגוריית 500 הסמ"ק המגוחכת תעלם, כשאופנועים אלו ייאלצו להתחרות על לב הרוכבים מול אופנועים שפויים אחרים, במחירים דומים אך בעלי יכולות טכנולוגיות גבוהות יותר (פייזר 600, בנדיט 600, הורנט, מונסטר ועוד).

רוכבים יטפסו על מושב של אופנוע ליטר ספורטיבי רק מגיל 21 ואילך, אחרי שני טסטים, ואחרי לפחות שנה של רכיבה על אופנועים בעלי הספק קטן יותר (לעומת שנה אחת בלבד, בקטגוריה אחת, מגיל 21 ואילך, ואחרי טסט אחד בלבד, כיום).

לקדם בברכה

 בקיצור: הביקורת השלילית על השינוי, מיותרת לדעתי, גם אם היא עוסקת בהחלפת התקנות ובהשפעות המעבר בתקופה הקרובה. זהו אמנם שינוי חד, אבל רצוי ומועיל.

וותיקים וחדשים כאחד, צריכים לקדם בברכה את התקנות החדשות שיהפכו את הענף שלנו להגיוני יותר, ובתקווה גם גדול יותר מבחינת כמות הרוכבים.

 בתמונה המצורפת: אופנועי ה-500 מדגמי 2005 במבחן השוואתי בפול גז (צילום: טל זהר)

9 תגובות

  1. Vaderom

    יש לי כמה השגות
    השיטה עדיפה כמובן, באופן עקרוני.

  2. ארמדילו24

    מה קשור גיל 21 לרמת רכיבה על …..
    אופנועים גדולים ????? מה עדיף מישהו שרכב שנה על 500CC (יחסית משמועותי בכוח).

  3. כRובי

    אח שלו
    אתה מפספס את הפואנטה. התקנות הללו ייצאו לפועל, איתנו ובלעדינו – לא משנה כמה נכעס ולא משנה כמה נכונות או שגויות הן. אני בסך הכל טוען שאנחנו אמורים לקבל את התקנות הללו בשמחה – הם ייתרמו בטווח הארוך לענף, יותר ממה שהם "יזיקו" לו (כפי שטוענים גולשים בפורומים, וכפי שמשתמע מהטור של גב"ב), בזמן הקרוב, בתקופת ההסתגלות.

  4. כRובי

    צודק, הנושא חודד
    הורדי את עניין ה-24. זכרתי שבעבר המגבלה הייתה לגיל 24 (עבור אופנוע בלתי מוגבל), אך משום, זה לא מופיע בתקנות החדשות. בכל מקרה, הכוונה נשארה כשהייתה – השינוי מבורך.

  5. כRובי

    רוב ההשגות שלך, נוגעות רק לתקופה
    המיידית, הזמנית – הקרובה. וכפי שכתבתי בפוסט עצמו, תוך שנתיים שלוש גם הבעיות הללו ייעלמו, כשניישר קו עם העולם ועם התקנות. לבי מה שכתבת:

  6. ארמדילו24

    אתה כנראה צודק ! נקווה שיהייה טוב
    אני ממש אוהב את הארץ שלנו , אהבת אמת !!!!

  7. ללא שם

    כרובי!
    העניין עדיין לא ברור…היום אדם עובר טסט על "עד 500" ואז טסט לבלתי מוגבל. אותה השיטה תהיה נהוגה גם בהכנס התקנות, אז לא ברור לי מה השינוי (חוץ מזה שעכשיו הרוכב יעשה טסט על "עד 33 כ"ס" ו-"מעל 33 כ"ס"). אם כבר, אז המעבר ליטר יהיה עוד יותר קיצוני.

  8. nivzu

    נכון מאוד, אבל
    כמו שאתה אומר שמי שסיים את לימודי הנהיגה לא צריך לטפס על כלי שמגרד את ה-200 קמ"ש מה תגיד על זה שאחרי כלי של 33 כ"ס הוא עובר לכלי בלתי מוגבל שמגרד את ה-300 (!) קמ"ש…

השאר תגובה