אופנוע כתום במשך 20 שנים. הערבוב הזה של הצהוב והאדום יחדיו, הפך לאחד מהסממנים המזוהים ביותר עם היצרנית האוסטרית. טור קצר לרגל 20 שנות אופנוע כתום בייצור סדרתי
הרבה לא יודעים זאת, אבל הכתום המזוהה כ"כ עם יצרנית האופנועים האוסטרית KTM, נמצא איתנו רק מ-1996. בסה"כ 20 שנים.
החברה שהוקמה ב-1934 וחוגגת השנה 82 שנות פעילות, לא השכילה ב-62 שנותיה הראשונות, ליצור לעצמה סממן מזהה ברור בעיני הלקוחות בדמות תצורת מנוע, עיצוב או צביעה ייחודית. למעשה בתחילת הדרך רוב האופנועים, כמו אצל שאר היצרניות באותה התקופה, יוצרו ע"י KTM בצבע שחור. רק דגמי היוקרה היו מיוצרים בצבע שונה כמו למשל ה-R100 של 1953, שהוצע גם בצבע כחול או באדום, ע"פ בחירת הלקוח.
בתחום המרוצים לעומת זאת, נושא זהות היצרניות נעלם תחת דגל הלאומיות: האופנועים האיטלקיים נצבעו באדום, הגרמנים בצבע כסף והאנגלים בירוק בקבוק.
ב-1977 החלה KTM לנוע לכיוון זהות אחידה לדגמיה: כל האופנועים החלו להיות מיוצרים באותה הצביעה:

שילדה אדומה, חלקי פלסטיק לבנים, ומדבקות שמשלבות בין 2 הצבעים, כדי ליצור התאמה לצבעי דגל אוסטריה.
אופנוע כתום תחילת המהפך
השינוי החל עם המשבר של 1992. חברת האם פשטה את הרגל ופוצלה ל-3 חברות נפרדות בבעלות שונה: חברת KTM לאופניים, חברת KTM לייצור ראדיאטורים וחברת KTM לייצור אופנועים, בה אנו עוסקים היום.
כחלק מהקמתה מחדש של החברה כעצמאית, גויס מעצב תעשייתי אוסטרי צעיר בשם ג'ראלד קישקה ו-KTM הפכה אותו ואת הסטודיו שלו, למעצב האופנועים של החברה, תואר בו הוא מחזיק עד היום.
לחברה חסר זהות
יחד עם הבעלים ומנכ"ל החברה סטפן פירר, הוחלט כי לחברה חסרה זהות שתבדיל את אופנועי היצרנית מחברות אחרות. בעוד לקאוואסקי היה את הירוק ולסוזוקי את הצהוב, הרי שאופנועי KTM היו מאוד דומים באותם הימים לאופנועי ימאהה. פלסטיקה לבנה כשרק צבע המושב הבדיל בין המותגים: סגול ל-KTM וורוד לימאהה. השניים הבינו כי הם חייבים לבחור צבע שלא קיים אצל חברות אחרות, ויבדל את מוצרי החברה, מכל המתחרות.
הצבע הכתום היה היחידי שלא היה בו שימוש בעולם השטח (בעולם אופנועי הכביש, כתום היה הצבע שזוהה עם יצרנית האופנועים לברדה האיטלקית).

האופנוע הראשון שזכה לשאת עליו את הרמז הראשון לצבע הכתום, היה דווקא אופנוע הכביש הראשון של KTM בעידן שאחרי פשיטת הרגל: היה זה ה-DUKE הראשון שיצא ב-1994 ונחשב לאחד מאופנועי הסופרמוטו הסדרתיים הראשונים. מיכל הדלק אומנם היה שחור, אבל הזנב, המושב, מסיכת החזית והכנף הקדמית, היו כתומים. אופנוע אחד בלבד מדגם זה הגיע ארצה ב-1995 (להדגמות), אך לא נמכר אפילו אופנוע אחד נוסף.
שנוי במחלוקת
בעולם הוגדר האופנוע כבעל עיצוב שנוי במחלוקת וגם הקונספט של האופנוע כולו, לא ממש הובן על ידי הקהל הרחב והעיתונות. דווקא הרמז שהיה טמון בצביעה הכתומה, לא עשה רעש.
קישקה, משוכנע בצדקת דרכו ובגיבוי המלא של סטפן פירר, לא הרפה ונצמד לקו שהוגדר כדי לבדל ולהגדיר מחדש את זהותה של היצרנית. ב-1996 השיקה KTM את לוגו החברה החדש, כשהוא בצבע כתום בלבד (בראש הדף). היה זה רק מהלך קטן ומקדים לפצצה האמיתית: השקתה באותה שנה של סדרת המוטוקרוס (SX) כשכל דגמי המשפחה, ללא יוצא מן הכלל, מוצע ללקוחות בצבע אחד בלבד, מאוד בולט ומאוד חריג בנוף סצינת אופנועי השטח: כתום בוהק, כמעט זרחני (עם גוון קרוב לצהוב).

קיבעה את הזיהוי
סדרת הרייסרים החדשה הייתה זו שקיבעה את הזיהוי של KTM כאלו שמציירים אופנוע כתום. על כך הקלה מאוד גם העובדה שעוד באותה שנה, זכה הרוכב שיין קינג באליפות העולם במוטוקרוס לאופנועי 500 סמ"ק, הראשונה בקטגוריה בעבור האוסטרים), והביא את ה-SX500 הכתום למרכז הבמה.
גם ה-LC4 620 שהושק באותה שנה, נצבע אף הוא בכתום (למרות שלא תוכנן להתחרות במרוצים), רק כי הלקוחות ביקשו אופנוע שיהיה דומה לאופנוע של הרייסרים מהמוטוקרוס. בשנים הקרובות כל דגמי החברה, ללא יוצא מן הכלל: דו שימושיים, אנדורו ומוטוקרוס, נצבעו בכתום.

מאז ועד היום, ההחלטה החכמה דאז של קישקה לבחור בצבע הייחודי, התבררה כנכונה. הלוגו אומנם השתנה ב-2003 לצבע שחור (כדי להתאים להתרחבותה של החברה לתחום אופנועי הכביש), אך המהפך כבר נעשה והיה להיסטוריה בלתי הפיכה. היום, 20 שנים לאחר הבחירה הנועזת בצבע הייחודי, כל אופנוע בצבע כתום, בכביש ובשטח, מזוהה בראש ובראשונה עם KTM, גם אם אינו כזה.
עוד הסטוריה:
האגדה: אופנוע מרוצים ראשון לכביש הציבורי – סיפורו של הסוזוקי R
ברך באספלט – ההיסטוריה של הסליידרים
ה-R השני: סוזוקי GSX-R1100 בגרסת טרום יצור
האיש ששינה את פני תעשיית האופנועים האיטלקית
סוזוקי פלאזה ביפן – לא עוד מוזיאון אופנועים
"הבז" – המנוע הנשכח של מוטו גוצי – חלק א'
“הטרקטור”– מוטו גוצי עוברת למסלול – חלק ב'
וגם
הרשמה לדף הפייסבוק של הכRובלוג
עקבו אחר האינסטגרם של הכRובלוג
הרשמה לערוץ היו טיוב של הכRובלוג
הכרובלוג – מעכשיו עם ערוץ עדכונים בטלגרם