רכיבה על כלים דו גלגליים מגלמת בתוכה סכנה מוחשית לרוכב, באופן הבא לידי ביטוי בסטטיסטיקות המתפרסמות מדי סוף שנה. vנתונים המסכמים את ששת החודשים הראשונים של 2019 נראים כמבשרי שחורות עבור הרוכבים בישראל. האם המצב כה גרוע? הפרטים שמפרסמת הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים יחד עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מראים שהשנה הנוכחית החלה בסערה שחורה. הנתונים מזעזעים בהשוואה לשנה שעברה. אתייחס לחלק קטן מהם ואנסה להכניס אותם למימדים ולזווית הנכונה לדעתי.
חשוב לציין כי ההתייחסות לנתוני התאונות לא נפרסת כאן להפחיד חלילה או כדי למנוע רכיבה מאף רוכבת או רוכב. זהו רק לנסות ללמוד ולהכניס קצת היגיון ושכל בבחירות שאנחנו עושים בזמן רכיבה.
תאונות כלים דו גלגליים מתחילת השנה
הנתונים היבשים והמספרים (שהתפרסמו באוגוסט), מראים שאנו הרוכבים חשופים לסכנה בזמן רכיבה, יותר משאר משתמשי הדרך. זאת, בשל הבטיחות הפאסיבית האפסית שהכלי הדו גלגלי. הסטטיסטיקה לרעתנו השנה כך נראה, יותר מתמיד.
36 רוכבי דו גלגליים נהרגו מתחילת 2019. נתון זה מראה עלייה קשה ומזעזעת של לא פחות מ-24% לעומת הרוגי המחצית הראשונה של 2018.
נתונים יבשים אך כואבים
החלוקה על פי נפחים מראה שרוב ההרוגים היו על כלים שנפחם עולה על 400 סמ"ק. דבר זה עומד בקנה אחד עם נתוני המכירות של הענף בשנים האחרונות, נתונים המראים גידול בעיקר בקטגוריות הנפח שמעל 250 סמ"ק.
8 מההרוגים על כלים בנפח של עד 125 סמ"ק. 9 נהרגו על כלים בנפח שבין 126 ל-400 סמ"ק. השאר, 19 הרוגים, היו על כלים בנפח שמעל 401 סמ"ק.
279 רוכבים נפצעו באופן שהוגדר קשה בתאונות שהתרחשו במהלך ששת החודשים הראשונים של השנה. 529 כלים דו גלגליים היו מעורבים בתאונות דרכים, עצמאיות או במעורבות רכבים \ הולכי רגל, מתחילת השנה.
עלייה במכירות – עלייה בכמות הנפגעים בתאונות
חשוב לזכור: למרות שהמספרים האלו מייצגים רוכבים ובני אדם, חיים שאבדו ומשפחות וחברים שאיבדו את היקר להם מכל, עדיין אין זה אומר בהכרח שמצב הרוכבים בכבישים התדרדר קשות. לא התדרדרנו לפתע ובבת אחת לכדי סכנה קטסטרופלית בכבישים.
כמות הדו גלגליים בישראל הנמכרים והנעים על הכביש עלתה מעלה באופן עקבי למדי משנת 2016. מאז, ומדי שנה, מתווספים לכבישים יותר מ-15,000 כלים דו גלגליים חדשים. יש לכך גורמים רבים ולא נעבור כאן על כולם, אבל עומסי התנועה המטורפים, בייחוד באזור תל אביב, והעדר כמות מספקת של מקומות חנייה בכרך העירוני, הביאו לעלייה משמעותית בדחיפת וכניסת רוכבים חדשים לתחום.
נתון נוסף התומך בכך שכמות הכלים עלתה, הינו מסוף 2018. משרד התחבורה דיווח שכמעט 140,000 כלים דו גלגליים ביצעו באותה שנה מבחן רישוי שנתי (טסט) והוגדרו כרכבים פעילים על הכביש.
להכניס דברים לפרופורציות הנכונות
בסוף 2018 נמצא כי אחוז תאונות הכלים דו גלגליים ירד באותה שנה לכדי 16.3 תאונות לכל 1,000 כלים דו גלגליים – הנתון הנמוך ביותר בחמשת השנים האחרונות. לפיכך, ניתן להעריך שהעלייה בכמות ההרוגים הינה השלכה ישירה של כמות הרוכבים על הכביש. זה שנהרגים ונפגעים יותר, לא בהכרח אומר שהסכנה לרוכבים השתנתה. יש יותר כלים ורוכבים שם בחוץ, ומבחינת אחוזים – מצבנו נשאר ללא שינוי.
סיכום תאונות כלים דו גלגליים 2018
ובאותו נושא:
טיפ רכיבה: הבנה של אפקט ההסוואה בתנועה – למה לא רואים רוכבי אופנוע?
מר ישראל אוטוביץ' רוצה להעיף את האופנוען מהכביש
טיפ: שמונה נקודות שרוכב אופנוע צריך לדעת על סטטיסטיקה
הסטטיסטיקה היא הזונה של המקצועות המדוייקים
הנתונים היבשים אודות תאונות בחלוקה לנפחים מוסיפות מידע חשוב כמובן. צריכה להתבצע עבודת עומק סטטיסטית ורצינית מאוד כדי לנסות ולהתחיל להבין מדוע אנחנו נהרגים ולא מצליחים לרדת מדפי הסטטיסטיקה.
עצוב.
תודה על האינפורמציה ולוואי ותוסיפו למכור ולא יצטרפו רוכבים נוספים לנתונים היבשים של אור ירוק