טל שביט, סופרמוטו, אקשן, כביש, השכבה

מוזיאון הספורט המוטורי הישראלי

בפורום "ספורט מוטורי" של האתר Cars Forum, נוצר לפני כחודשיים אשכול הודעות מאוד מעניין, שממשיך להעסיק אותי גם היום כשאני חולם בהקיץ.

למי שמתעצל להיכנס לקישור ולקרוא (חבל, דווקא מעניין עם תמונות שבהחלט מספרות את הסיפור כולו), הרי שמדובר על תחילת פרויקט שיפוץ מכונית אלפא רומאו מדגם סוד שהשתתפה בתחילת שנות ה-80 במרוצי הראלי קרוס באשקלון, ואף זכתה בתום העונה בכתר האליפות.

גולשי הפורום העירו שבשל עברה המפואר, ראוי שמכונית זו תשופץ ותוצג ב"מוזיאון הספורט המוטורי הישראלי" כשיקום. (הדבר יקרה כמובן, כמה וכמה שנים לאחר שיוקם המסלול הראשון בישראל… הווה אומר: בערך בשנת 2020…)

מאז אותן תמונות נוסטלגיות, מעניין לדעת איזה אופנועים יוצגו במחלקה הדו גלגלית של אותו המוזיאון. בואו ננסה רגע לבחור את האופנועים שצצו במהלך שנות המרוצים הבלתי חוקיים בארץ, והשאירו חותם ייחודי מאחוריהם. אם יש לכם רעיונות לאופנועים נוספים שצריכים להופיע ברשימות, הרגישו חופשיים להוסיף– המוזיאון וירטואלי לחלוטין, לכן כאוצר התערוכה, אני מבטיח לכם שיש מקום לכולם.

אבל מס` דיסקליימרים קטנים טרום הרשימה:

א. כל הרשימה מורכבת משברי מידע שנצטברו בפינות המוח הפרטי שלי – ייתכן ויש כלים מתאימים יותר שאני פשוט לא מודע לקיומם.

ב. הרשימה מורכבת מתוך מחשבה שניתן, גם אם במאמץ רב, לאתר את אותם כלים כדי לשפצם ולהחזירם למצב תצוגה (אם כבר חלומות, אז עד הסוף).

ג.היכן שהצלחתי, שילבתי קישורים לתמונות המציגים בדיוק את האופנועים המדוברים. במקרים אחרים, מצאתי תמונות שרק מייצגות. איפה שאין קישור,כנראה שאין תמונה .

ד. כשאני כותב "מרוצים בלתי חוקיים",אין הכוונה לכל "מרוץ" בלתי רשמי באשר הוא, ואין הכוונה למקרים בהם שהחבר`ה התחרו זה בזה על כביש ציבורי. כל מרוץ בלתי חוקי אך מוסדר, הוא כזה בו השתתפו אופנועים שהוכנו (ברמה כזו או אחרת), במיוחד עבור אירוע בעל מאפיינים ספורטיביים, שנערך על מסלול שהוכן (שוב, ברמה כזו או אחרת), במיוחד למטרה זו.

ה. ברור שברגע שהספורט יהפוך חוקי לגמרי, יצטרפו לרשימה, בבת אחת, עשרות אופנועים נוספים שיהיו זכאים לכבוד. אבל חייבת (פשוט חייבת!) להיות גם מחלקה שתתעד את ימי הספורט הבלתי חוקי, שהובילו בעצם לחקיקה המוסדרת.

תחום מרוצי הכביש:

לפחות חמישה דו גלגליים יעודים לאספלט יהיו חייבים להופיע על במות המוזיאון, ולזכות באורם החמים של הספוטים מעליהם. לצער כולנו, מדובר כעת על התחום הכי פחות פעיל בתקופה האפילה של המרוצים הבלתי חוקיים בישראל.
1. קטנוע כלשהו שהתחרה במרוצי הקטנועים הראשונים שנערכו עוד במסלול הקארטינג בראשל"צ (שכבר נסגר). כמו כן, נזדקק לייצוג של אופנוע 50 סמ"ק שהשתתף באליפות אופנועי 50 הסמ"ק שנפתחה בספטמבר 2000 במסלול אשר ב"נחשונים".

אגב, מרוצי עונה זו של ליגת הקטנועים וליגת האופנועים הופסקו בצורה פתאומית ע"י בעל המסלול דאז, דויד מנשה, ולא חודשו עד 2005 – לא מעט בשל העובדה שהח"מ רצה להוסיף עניין לליגת מרוצי הסופרמוטו באותה עונה.

2. ההונדה CBR600RR עימו זכה אלי חן באליפות ישראל בסופרספורט בשנת 2003 במסלול סרס היווני, כשנערכה במקום האליפות.

3.אופנוע הוי-מקס שהוסב במיוחד למרוצי מאוץ ("דראג"), כולל ה"ווילי-בר"מאחורי זנב האופנוע (עם גלגלי סקייטבורד). מרוצים אלו, שנערכו בלילות ימי חמישי על הכביש הנטוש ליד חוף מנדרין (תל-אביב) בשנים 1988-1989, היו אומנם מרוצי רחוב לכל דבר, אך העובדה שנבנו אופנועים במיוחד למטרה זו, והעובדה שהם אורגנו באופן מוסדר פחות או יותר (כולל קהל!), נותנות את הדוגמה הטובה ביותר לצורך של הרוכבים המקומיים באדרנלין המרוצים והתחרותיות. למיטב זכרוני, אחרי מרוצי הראלי קרוס באשקלון, הרי שמרוצי הדראג בתל אביב, היו מרוצי האופנועים הראשונים בהם צפיתי ב-LIVE. (הייתי אז בן 11-12 בערך)

4. פינת האנקדוטה: הסוזוקי R750 שהכין נחום סער (מ"עיר האופנועים") לכבוד מרוץ המאוץ הרשמי הראשון שנערך באמצע שנות ה-90. בין קורות השלדה הושתל מנוע של סוזוקי GSX1100F ששופר בצורה מדוקדקת. המרוץ הרשמי בוטל ברגע האחרון (האופנועים כבר היו לצד המסלול), אך כשהקהל התפזר, נערך במקום מרוץ "חצי רשמי" אותו ניצחה המוטציה המדוברת. אגב, לידיעת המשפצים העתידיים (או מי שיכין רפליקת תצוגה למוזיאון), המנוע המדובר פורק מה-R והושתל, כפי שהוא, בסוזוקי GSX1100F של עזרא לוין (אבא של) הנע עדיין בכבישי ישראל.

תחום מרוצי הסופרמוטו:

למרות שהתחום צעיר במיוחד, עדיין ישנם לפחות חמישה אופנועים ראויים לתצוגה:

1. ה-"Terminator Too" שבנה טל שביט בתחילת שנות ה-90 על בסיס DR600 ישן. אומנם הכלי נבנה טל שביט, סופרמוטו, אקשן, כביש, השכבהכדי ליישם על כבישי ישראל את הרעיון שהפך את אופנועי הסופרמונו למהירים כ"כ על המסלולים, אך הפך להיות, בכוונה (או שלא) לאחד מאופנועי הסופרמוטו הראשונים בישראל.

2. ה-XR600 מדגם 1998 של כפיר לוין– הסופרמוטו שמייצג בצורה הכי נאמנה את תחילת גל הסופרמוטו והמרוצים בתחום משנת 2002 ואילך. ממש כך.

3. הKTM DUKE 1-שנת 1995 של שחר עמרמי. חוץ מהעובדה שהאופנוע הזה "נכון לתצוגה" מבחינת ההקשר ההיסטורי שלו (אופנוע הסופרמוטו הראשון בייצור סדרתי), וחוץ מהעובדה שזהו האופנוע היחידי מדגם זה בארץ (הובא כאופנוע מבחןתצוגה, לא הרשים מספיק את הרוכב הישראלי כדי שיוזמנו לארץ נוספים), הרי שהאופנוע הזה הינוהיחידי (נכון לעתה) שהשתתף בכל המרוצים כולם, מאז החלו להתקיים ליגות סופרמוטו מוסדרות.

4. ה-YZ450 שנת 2003 של טל ציון. אמנם טל השתתף ברכיבות הסופרמוטו הראשונות כשהוא מצויד ב-YZ250,אבל דגם ה-450 מייצג 2 דברים חשובים בתולדות הענף: מדובר על המוטוקרוס הראשון שהובא לארץ כדי להשתתף גם במרוצי האספלט המקומיים (בנוסף למוטוקרוס כמובן), וגם זכה באליפות הראשונה שנוסדה ב-2003.

5. פינת האנקדוטה: ה-KTM620 EGS שנת 1996 של שי שמר –שעדיין מתחרה באליפות ישראל. הבחירה באופנוע הינה רק בגלל שהוא מייצג את אופנועי הסופרמוטו שיצאו מקו ה"כמעט"-ייצור-סדרתי של יואש, המכונאי הירושלמי המוכשר, שייצר באמצע שנות ה-90 לפחות 5 אופנועי סופרמוטו, כולם מורשים לכביש ברישיון הרכב.

תחום מרוצי השטח:

דווקא התחום הפעיל ביותר במרוצים בלתי חוקיים בארץ, זוכה בפוסט זה לייצוג מצומצם(7 אופנועים בלבד) ודי כוללני, בשל אי הבנתי המספקת בתחום:

1. הנציג הישראלי הראשון על 2 גלגלים בפאריז דקאר: הסוזוקי DR-BIG עימו השתתף אביב קדשאי בראלי, וגם את הקאוואסקי KLX עימו השתתף בשנת 1996.

(עודכן מחדש בעקבות הערתו של Mexmex)

2. ה-KTM525 EXC ששימש את חזי עלון ב-2005 לחציית הפאריז דקאר, ואולי, אוטוטו, ישמש גם את ערן גלוסקא לאותה מטרה בדיוק.

3.אופנוע מוטוקרוס כלשהו מסוף שנות ה-80, עת החלה ליגת המוטוקרוס המקומיות לצבור תאוצה. לצערי, אין לי את הידע בנושא כדי להצביע על אופנוע ספציפי או רוכב שקבע הישג ראוי לציון. שזו תהיה הבעיה שלנו כשיחליטו את אופנועי התערוכה…

4.אופנוע אנדורו שהשתתף במרוצי עמותת השטח מאמצע-סוף שנות ה-90. בדומה למוטוקרוס, גם כאן מדובר על התקופה בה החלו מרוצי השטח של העמותה להיות מוסדרים וסדירים (תמונה מייצגת). ושוב, גם כאן אין לי את הידע בנושא כדי להצביע על אופנוע ספציפי או רוכב שקבע הישג ראוי לציון.

5. אופנוע שהשתתף במרוצי הראלי המקומיים בתחילת שנות ה-2000, כשהחלו לצרף את האופנועים כקטגוריה קבועה באותם מרוצים.

6. נציג האנקדוטה: הימאהה XTZ750 עימו סיים ניר שפיצר במקום השני (!) בתחרות טיפוס גבעה שנערכה באמצע שנות ה-90.

(דגם האופנוע ששימש את שפיצר, ומיקומו הסופי בתחרות, תוקן בהמלצת המגיבים)

מה אתם חושבים? מי עוד צריך להופיע ברשימה?

מ-CARSFORUM: למה לא יהיה לנו ספורט מוטורי חוקי בעתיד הקרוב?

 

Save

12 תגובות

  1. MexMex

    תעיף את הKLX של קדשאי…
    זה היה שלב ב` בכלל.

  2. TShavit

    שפיצר…
    האופנוע עימו התחרה שפיצר בטיפוס-הגבעה היה סופר-טנרה (750) ולא טנרה (660) – דהיינו שני צילינדרים במקום אחד, והרבה יותר כבד. והוא לא ניצח אלא סיים שני אחרי רז הימן, אבל ללא ספק היה חביב הקהל.

  3. TShavit

    לא מספיק
    הוא ל-א ניצח באותה תחרות, אלא סיים שני לרז הימן.

  4. MexMex

    מממ…
    אמנם אביב היה ראשון, אבל נדב לוגסי / רז הימן היו הראשונים לסיים בתוצאות מכובדות. 34 ו37 לרוכבים פרטיים…

  5. כRובי

    הונדה 50 זו אכן נקודת ציון חשובה
    בתולדות הענף הדו גלגלי בארץ, כמו גם הפנטיק והק.ט.מים שהזכרת, אבל אני מחפש כאלו עם קשר ישיר לספורט מוטורי…

  6. MexMex

    יעני מוזיאון מוגבל לספורט מוטורי?
    אם כבר יש מוזיאון, אז תפתח עוד אגף 😛

  7. בן בסט קובי

    מה עם הקרבות סופר מוטו של שלום אוחיון עם ה YZ426 נגד שפיצר עם ה DR400z sm על המסלול של הום סנטר הנטוש בפתח תקווה שהקרבות עברו לחנייה של המכללה בתל ברוך בימי שישי בצהריים ,

  8. כRובי

    הפוך. קודם היו מרוצים במכללה ורק אחר כך הם עברו למסלול בהום סנטר. בנוסף, במכללה שלום אוחיון לא רכב ושפיצר היה שם עם אופנוע סטוק. לא מוסב לסופרמוטו.
    בכל אופן, אין לזה סוף מבחינת האופנועים המתאימים למוזיאון 🙂

השאר תגובה