קסדת האופנוע - מרוצי ה-GP

טיפ: רכישת קסדת אופנוע הראשונה שלכם

מוטו גוצי, רוכב, אופנוען, נשמה, כביש, משקף, ציוד מגן, קסדה

מחפשים קסדת אופנוע ? מזל-טוב. יש לכם גם רישיון וגם דו"ג מבוטח חונה מתחת לבית, עכשיו צריך קצת ציוד. הפריט הראשון – הקסדה, אז רגע לפני שאתם קונים אחת ב-48 תשלומים, יש לי עבורכם כמה עצות מועילות.

כתב: אבי פרידמן. פורסם במקור בפול גז ב-2005

השלמתם תהליך ארוך ואתם רגע לפני תחילת הקרירה הדו-גלגלית שלכם. מה שעוד נותר לכם זה לצאת לעשות קצת שופינג ולקנות ציוד-מגן; הפריט הראשון והחשוב ביותר – קסדת האופנוע. גם אם אתם מתכננים קרירה רבת שנים על אופנועי ספורט, וגם אם כל מה שאתם רואים באופק זה קטנוע בינוני שמשמש ככלי תחבורה, יש לי כמה מילים לומר לכם לפני שאתם יוצאים, שולפים את כרטיס האשראי ויוצאים לפשיטה על חנויות דרום-ת"א או חופרים באינטרנט.

אין לי כוונה לכסות כאן את כל ההיבטים של רכישת הקסדה; על זה אפשר לכתוב אנציקלופדיה. אבל כן אכנס כאן לנקודות החשובות ביותר, ואתן לכם, ה"טירונים", מעט כלים לחשיבה הגיונית, שמצד אחד לא מזניחה את הבטיחות, אבל מצד שני שומרת על איזון תקציבי.

קסדה בראש טוב

החוק מחייב אחת כזאת על הראש, ואפילו המורה שלכם ללימוד נהיגה הקפיד על זה. עזבו את החוק – אלי פאנגס, ציוד מגן, קסדה, אופנוען, רוכבקסדת אופנוע שלמה, סגורה ורכוסה היטב על הראש היא הפריט הבטיחותי הראשון במעלה, ולמעשה שני רק לשימוש נכון בראש עליו היא שומרת. אם אין לכם כזאת טובה ומתאימה (ועל כך מייד) תאלצו לרכוש אחת. קסדה שמשאיל לכם חבר יכולה לבוא בחשבון רק אם היא באמת חדשה יחסית, מעולם לא נפלה (אפילו מהיד או מהמדף) ואכן "יושבת" עליכם בצורה טובה. אה כן – וגם לא אכפת לכם שמשהוא הזיע בה לפניכם.

כמעט כל חנות תציע לכם כמות לא מבוטלת של קסדות בתקציבים החל מכמה מאות שקלים ועד מספר לא מבוטל של אלפי שקלים. ההיצע לרוב מרשים ומגרה, ותאמינו לי – אם לא תשימו לעצמכם מעצור תקציבי מוצק, תמצאו את עצמכם רוכבים עם קסדת אופנוע הרבה הרבה יותר יקרה ממה שתכננתם. לא שיש לי משהו נגד, ואין לנו בעיה עם זה שתרכבו עם קסדת-רפליקה שעלתה 4,500 ₪, רק בהנחה שאתם לא משופעים בכסף, לכסף המיותר שהוצאתם על קסדה, תזדקקו בהמשך הדרך לשימושים אחרים – טיפולים, צמיגים, מיגונים אחרים ועוד.

קסדה ב-4,500 לא בהכרח תגן טוב יותר מקסדה שעלתה חצי או שליש. היא יפה יותר, קלה יותר ואולי גם נוחה יותר, אבל שימו לב לשמור על פרופורציות. המוכרים, מצידם, ינסו לרוב לדחוף לכם קסדות סופר-יקרות בתירוץ של "זה הראש שלכם! מה, לא תשקיעו בו?", אז שימו לב שמעבר לסף מסוים, ההשקעה היא לאו דווקא בבטיחות אלא במותג, פינוקים וצביעה. לתשומת לבכם.

איזו קסדת אופנוע

אז איזה קסדה? קודם כל קסדה סגורה. נקודה. תשכחו מקסדות חצי ומקסדות שלושת-רבעי. נכון, זה נוח יותר בעיר בקיץ, אבל סנטר מרוסק ומצולק זה לכל החיים. מקסדות "נפתחות" בהן כל החלק הקדמי מתרומם ונפתח, אני ממליץ לכם – לפחות בשלב זה – להימנע. הקסדה חייבת לעמוד בתקני הבטיחות. יש שניים – האמריקאי והאירופאי. תמצאו כיתוב DOT ו/או Snell בפנים הקסדה או מאחורה. להערכתנו, כל קסדה בסכום 4 ספרות, תענה על דרישת-סף זו.

שימו את הקסדה על הראש ובדקו איך היא יושבת. קסדת אופנוע חייבת לשבת צמוד והדוק, אבל בשום אופן אופנוע, רטרו, אספנות, כביש, מסלול, מרוץ, השכבה, אקשן, קורסרלא ללחוץ. למעט ריפודי הלחיים, הקסדה לא תתרכך ותהפוך למרווחת ונעימה יותר עם הזמן. נסו לטלטל קלות את הראש לצדדים – הקסדה אמורה לשבת הדוק על הראש ולא להמשיך להסתובב. נסו מידה אחת גדולה יותר ומידה אחת קטנה יותר, והשוו ביניהם. עוד דבר חשוב – לא כל הראשים דומים, וכך גם הקסדות. לרוכב אחד קסדות של מותג מסוים יהיה נוח מאד, אבל לאחר אותו מותג יהיה מאד בעייתי. אל תנעלו על מותג מסוים, ונסו למצוא את קסדת האופנוע שבה אתם מרגישים הכי נוח שאפשר.

רובנו משתמשים במשקפי-שמש או סתם ממושקפים. נסו להרכיב את המשקפים כשהקסדה על הראש ולהזיז את הקסדה קלות לצדדים. המשקפים לוחצות? זה כואב? עם רוב הקסדות האיכותיות כיום לא אמורה להיות לכם בעיה, אבל חשוב לוודא את זה כבר בחנות. נסו גם לבדוק אם אין לחץ מיותר על המצח או באזור האוזניים. אגב, אל תשכחו שבמידת הצורך לרוב הקסדות ניתן רכוש כיום משקפים תחליפים כהים שאומנם יעילים מאוד באור יום, אך הופכים למסוכנים כשהחשיכה יורדת.

בחודשי הקיץ, ובעיקר בעיר, תמצאו את עצמכם רוכבים בעיקר עם משקף פתוח. בדקו כיצד עובד מנגנון המשקף. אפשר לפתוח אותו בקלות עם כפפות? המשקף ננעל היטב למעלה? הוא מפריע לכם בשדה הראיה? בצעו תנועות ראש חדות כשאתם מודדים את הקסדה – האם המשקף זז על צירו באופן עצמאי? זה לא אמור להיות כך.

לא למדוד בלחץ

קחו את הזמן שלכם, ואם המוכר מתלהב מדי ומנסה לשכנע אתכם בחוסר סבלנות – אמרו לו תודה מארקז, מסלול, השכבה, הונדה, GP, אקשן, מרקזבאדיבות וצאו החוצה. יש עוד הרבה חנויות אחרות. אם תמדדו קסדה בלחץ זמן – תמצאו את עצמכם תקועים עם קסדה לא מתאימה, וזה מסוכן. מצד שני ישנם מוכרים סבלניים שבאמת ובתמים עוזרים; אני בטוח שתרגישו מיד עם מי יש לכם עסק. עוד טיפ מאד חשוב: לעולם אל תקנו קסדה בחנות הראשונה שניכנסתם אליה. בדקו לפחות כמה חנויות ומותגים שונים. קשה לכם להחליט? לכו הביתה לחשוב על זה, הוועצו בחברים ואז תחליטו.

עניין של סגירה

הקסדה נוחה ויושבת טוב? סגרו גם את הרצועה. ישנם שני סוגים עיקריים של סוגרים: סוגר דאבל-D שבו הרצועה עוברת דרך שתי טבעות (נכון, בצורת D), וסוגר עם אבזם שהוא בד"כ נוח יותר לשימוש. הדאבל-D נחשב לבטוח יותר, אבל אם לקסדה תווי תקן, זה לא באמת נורא משנה והנוחות האישית שלכם היא הקובעת. עוד פרטים שמבדילים בין הקסדות יהיו מנגנוני האוורור השונים, צביעות שונות וכמובן הגימור.

דבר אחרון לפני שאתם קונים את הקסדה – בדקו את תאריך הייצור שלה. קסדת אופנוע  שמונחת שנה-שנתיים על המדף זה עוד בסדר, מעבר לזה זה כבר לא לעניין. לכל יצרן הוראות ברורות לאורך חיי הקסדה. לרוב אחרי 5 שנים מומלץ (מאד) להחליף את הקסדה.

ועוד באותו נושא:

מגוון טיפים שימושיים: קסדת רוכב האופנוע

דיבורית בקסדה ורכיבה על אופנוע בשוליים

טיפ: ארבעה דברים שלא ידעת על רכיבת אופנוע

טיפ: שמונה נקודות שרוכב אופנוע צריך לדעת על סטטיסטיקה

דיעה אישית וטיפ חשוב: מיגון המורכב במושב האופנוע האחורי

Save

תגובה אחת

  1. אופיר

    כתבה מעולה ! תמיד כייף להיזכר בעקרונות הללו לפני שרוכשים (שוב) קסדה חדשה

השאר תגובה