סוגרים את קו 400? זוהי יופי של הזדמנות להרים את מרוץ האנדורו הראשון מסוגו בארץ בסגנון ספיישל טסט! שיעור קטן בהסטוריה וסרטון מרגש מ-2001 – מהתקופה של דור המייסדים. מורשת אנדורו ישראלי אם תרצו.
שיעור קצר בהסטוריה
בשנת 2000 נרשמה נקודת ציון הסטורית חשובה בתולדות תחום רכיבת השטח הישראלית. ארבעה רוכבים ישראלים נסעו והשתתפו לראשונה במרוץ אנדורו בינלאומי קשוח במיוחד, ה-ISDE – סיקס דייז שהתקיים בספרד.
הרוכבים היו נדב לוגסי (שכבר התפרסם בסצינה הישראלית כבוגר ראלי פאריז דקאר), דני קוגלביץ' (איש הפיצוציה) , יאקי אבימור ורז היימן. שנה לאחר מכן, כבר ייצאו ל-ISDE צרפת ראובן סביו וערן סטאריק.
היציאה למרוץ בינ"ל בחוץ לארץ הייתה להזדמנות מעולה מבחינת ראובן סביו לדחוף את ליגת האנדורו הישראלית למרוץ בסגנון בינלאומי: מרוץ ספיישל טסט עם קטעי מדידה מיוחדים וקטע התשה המקשרים בין קטע מדידה אחד למשנהו. אם כי, היה רק קטע מדידה אחד אליו חזרו מדי הקפה. המרוץ שנבחר לניסוי היה הסבב השביעי בליגת האנדורו של 2001, שהתקיים על תוואי השטח שהתפרס בין יער קולה וגבעת כח בצפון, לבין השוליים של יער בן שמן בדרום.
נפרדים מקו 400, באינטרנט
איזור זה, המתקרא עד היום קו 400 על שם קו החשמל העובר בין העמודים האימתניים באיזור, היה בשלבי הריסה מתקדמים לרגל הקמת כביש 6. ההרגשה של כולם הייתה, שהאיזור האהוב כל כך לרכיבה, יאבד לעד ולא ניתן יהיה לרכוב בו יותר. כל כך אובדניות היו המחשבות בדבר הריסת השטח, עד שהמרוץ כונה "פרידה מקו 400".
כיום יודעים כל רוכבי השטח בארץ, כי עדיין מדובר על איזור פופלארי מאוד בקרב הרוכבים, שפשוט זכה לתוואי רכיבה שונה (וצר משמעותית מבעבר), שמהווה לחיבור נוח לרכיבת שטח בין איזור נחשונים ליער בן שמן.
לרגל אירוע הפרידה ולרגל סגנון המרוץ החדש למתחרים הישראלים, נעשה קמפיין יחסי ציבור למרוץ, שלא נראה כמותו לאירועים דומים בעבר. תוך שימוש ברשת האינטרנט שהחלה לצבור תאוצה, פעלו רן ורדי ודוד מארק, מקימי אתר השטח הייעודי "פול גז" (שנסגר חודשים ספורים לאחר מכן ולכן תרם את שמו לאתר "בולשיטדוטקום" דאז), בפורומים הדו גלגליים כדי להביא מקסימום מתחרים וצופים לאירוע מרוץ האנדורו האחרון של קו 400.
כה רבה הייתה הצלחתם, עד שמחצית מהמרשלים במרוץ היו מתנדבים גולשים מקרב הפורומים (כולל אחיו הקטן של כותב שורות אלו). בנוסף, אף הוקמה קבוצת רוכבים מתחילים שזהו המרוץ הראשון עבורם, מקרב הגולשים של פורום תפוז. חברת "תפוז" פרסה חסות קלילה על העניין ותרמה גופיות רוכב ממותגות ("תפוז-פול גז"), למשתתפים.
מתגייסים בפורומים בעבור מרוץ האנדורו האחרון של קו 400
קבוצה גדולה של גולשים מפורום האופנועים של תפוז (פורום רוכבי הכביש – פורום 8), בהובלתו של טל שביט ז"ל, הגיעו לאירוע כדי לעודד את חבריהם שהיו וירטואליים עד אותה נקודה. סיר צ'ולנט חם ומהביל שהביא עימו טל (חובש כובע בוקרים בסרטון המצורף), איחד בין כולם ויצר גיבוש -גולשים-רוכבים יש מאין.
כמי שהיה חלק מקבוצת הגולשים הזו ואף מחזיק עד היום גופיה שכזו למזכרת, אני מודה כי היום זה נשמע טריוויאלי כשרשת חברתית מפגישה בין אנשים אנונימיים זה לזה. ולמעשה, זה אף נשמע די פשוט וממש לא מלהיב. עם זאת, חייבים לזכור שבאותה תקופה היה הדבר מיוחד ומפתיע. לקראת סוף הסרטון אף עוסקים בכך הפרשן (דני קוגלביץ') ומנחת התוכנית.
בכך בעצם רשם המרוץ מס' נקודות ציון חשובות בהסטורית האנדורו הישראלית: מרוץ ראשון בסגנון ספיישל טסט אמיתי, מרוץ ראשון עם קידום ויחסי ציבור של ממש ברשת האינטרנט ו…פרידה רשמית מאזור רכיבה שבעצם לא ננטש מעולם.
מרוץ האנדורו ספיישל טסט הראשון בסרטון
גיא רדר, מתחרה ופודיומיסט במרוץ זה, העלה ליו טיוב את הסרטון המסכם של המרוץ, שהופק על ידי חברת "עשר אצבעות". הסרטון, המלווה במוזיקת שנות ה-90', מציג רבים מהרוכבים הבולטים באנדורו הישראלי. ניר שפיצר ז"ל על הסוזוקי, שלום אוחיון על הימאהה, אוריה כרמלי, טל ציון, נדב לוגסי ועוד. שימו לב להבדלים בסגנונות הרכיבה ולמחמאות שזוכים להם הרוכבים המובילים מפי דני.
מי שרוכב באיזור קו 400 כיום, אף יזהה חלק מהנקודות בהן חולפת הקפת ההתשה, ויגלה שבעצם, הרוכבים כיום די נשארו על אותו התוואי.
קישור שקשור: קולות מן העבר: שטח ישראלי משנות ה-90
תצלום בראש הכתבה: אילן מגן